Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Provincies vinden bedrag voor landelijk gebied te laag

Meerdere provincies klagen over de hoeveelheid geld die het Rijk heeft toegezegd voor de hervorming van het landelijk gebied.

“De middelen die we nu krijgen, zijn lang niet toereikend”, laat Drenthe weten. Ook Gelderland is “teleurgesteld in de hoogte van het bedrag”, aldus een woordvoerster. “We klagen niet, maar we zijn niet tevreden”, zegt de Groningse landbouwgedeputeerde Henk Emmens (BBB).

Donderdag 15 februari stemde de Tweede Kamer in met de landbouwbegroting, waar ook de verdeling van het geld voor maatregelen voor de landbouw en de natuur onder valt. Met het geld (€ 1,28 miljard) kunnen de provincies een start maken met de plannen die ze hebben opgesteld. Er is wel minder geld toegezegd dan waar de provincies om hadden gevraagd.

‘Verdelen van de armoe’

Zo krijgt Drenthe zoals het er nu voorstaat € 131 miljoen, terwijl de provincie plannen heeft ingediend die optellen tot € 477 miljoen. Met het geld dat nu is toegezegd, moet de provincie “gaan kijken wat we wel en niet kunnen doen”, zegt gedeputeerde Jisse Otter (BBB). Ook Gelderland krijgt minder. “Dit helpt niet om de meters te maken die we willen maken en voortvarend aan de slag te gaan met alles wat er moet gebeuren”, zegt gedeputeerde Harold Zoet (BBB).

Groningen krijgt € 58 miljoen, terwijl de provincie € 148 miljoen had gevraagd. “Het is haast verdelen van de armoe”, zegt Emmens. “Slechts twee projecten zijn gehonoreerd. Jammer, want het gaat over integrale invoering. Alles hangt met alles samen.”

Bedragen kunnen veranderen

Noord-Holland is maar een klein deel van de gevraagde € 80 miljoen in het vooruitzicht gesteld voor projecten die snel kunnen worden uitgevoerd. De provincie kan daardoor naar eigen zeggen nog steeds weinig doen. “Door kennelijke willekeur van het ministerie houden we € 12 miljoen over”, klaagt BBB-gedeputeerde Jelle Beemsterboer. “We hebben ambitieuze plannen om onze doelen en die van het Rijk te halen. Maar dat wordt op deze manier schier onmogelijk.” Utrecht krijgt het meeste geld. Voor die provincie ligt € 284 miljoen klaar.

De bedragen die de provincies krijgen, kunnen nog wel veranderen als ze hun plannen verbeteren. Voor 1 april moeten ze het maatregelenpakket definitief indienen. De Eerste Kamer moet de begroting ook nog goedkeuren. Het gaat om een eerste deel van de miljarden die de provincies zijn toegezegd voor de totale hervorming van het platteland. Het fonds waar in totaal ongeveer € 25 miljard voor zou worden vrijgemaakt, is door de senaat controversieel verklaard. Dit betekent dat het niet behandeld wordt tot er een nieuw kabinet is.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin