Verschil in beworteling van traditioneel ontsmette perceel (links), en rechts de bollen uit het met de bodemverbeteraar Bacteriosol en de plantenextracten EBA en PTM behandelde perceelsgedeelte. Deze laatste hebben volgens de telers een betere beworteling. - Foto's: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Proef met lelies met minder chemie in teelt en verwerking

Op het bedrijf van Stefan en Wiek Smedts uit America (L.). ligt een proef van het bedrijf Crehumus BV waarin wordt onderzocht of met bodemverbeteraars en plantextracten ook met minder chemische gewasbescherming gezonde leliebollen geteeld kunnen worden. De bollen worden nu geoogst.

Ben Peeters van loonbedrijf Heldens uit Melderslo (L.) rooit de lelies van Smedts. Bij de oogst wordt veel grond meegenomen om bollen tegen beschadiging te beschermen.

De kippers met bollen en grond worden direct gespoeld bij Timmermans Agri- Service in America (L.). Nadat de kipper is gelost in de stortbak neemt deze weer grond mee terug naar het perceel.

Nadat de meeste grond er al uit is gezeefd worden de bollen met veel water gespoeld tot er geen grond meer aan zit.

Na een lange weg komen de bollen uiteindelijk schoon in kisten. Deze gaan voor verdere verwerking naar ’t Zand in Noord-Holland.

Bij kwekerij Hopmans Nollenzand in ’t Zand worden de leliebollen op een verwerkingslijn uitgezocht en op maat en gewicht gesorteerd.

De bollen komen in kratten met daarin een vast aantal. Vervolgens worden ze op pallets gestapeld om naar het inpakbedrijf te gaan.

Het bedrijf BolleNoord uit ’t Zand maakt de bollen klaar voor export. De kratten worden op een transportband geleegd waarmee ze richting een dompelbad gaan voor een bol-ontsmetting.

In dit geval in een bad met de biologische producten EBA en TMW van Crehumus. De bollen uit de kratten gaan zo gescheiden door meenemers door het bad.

Na het bad komen ze met potgrond weer terug in het krat die voorzien is van een geperforeerde folie.

De bovenkant wordt dicht gesmolten waarna de kratten met een stapelaar op de pallet terugkomen. Deze pallets gaan in een koelcel op 1 graad Celsius tot het moment van export.

Beheer
WP Admin