AlgemeenNieuws

Politiek buigt zich over voedselfraude

Den Haag – Het gesjoemel met voedsel beperkt zich niet tot paardenvlees en eieren. De Tweede Kamer gaat er binnenkort over in debat, maar de Consumentenbond heeft de afgelopen jaren veel meer vormen van voedselfraude geconstateerd.

“In onze onderzoeken komen wij veelvuldig producten tegen waarmee gesjoemeld is of waarvan het etiket niet klopt. Zo bleek uit onze tests dat er zonder vermelding water is toegevoegd aan kipfilet, ham, zalm en paling”, aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Hij kent nog meer voorbeelden.

Het voorstel van D66-Kamerlid Gerard Schouw voor een “groot voedseldebat” kreeg dinsdag veel bijval in de Kamer. “Na het paardenvleesdebacle lijkt er met de eierenfraude weer een nieuw schandaal bijgekomen. In een debat moet duidelijk worden hoe het kabinet de vervalsing van etiketten en labels gaat aanpakken, waardoor het voorliegen van mensen over voedsel tot het verleden gaat behoren”, aldus D66.

Aan het debat moeten staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) deelnemen.

Den Burger Food uit Vught meldde dinsdag dat de Radboud Universiteit tot voor kort lasagne met paardenvlees serveerde, net als mogelijk een aantal andere Nederlandse campus- en bedrijfskantines. Het bedrijf kocht de lasagne in bij de Franse producent Comigel. Dat bedrijf produceerde ook de Euroshopper-lasagne die onlangs teruggeroepen werd.

Overigens blijkt dat consumenten nauwelijks producten terugbrengen die uit de schappen werden gehaald omdat er paardenvlees in zat. Bij Albert Heijn werd nauwelijks Euroshopper-lasagne geretourneerd, sinds bijna 2 weken geleden werd vastgesteld dat er paardenvlees in was verwerkt.

Iglo kreeg tot aan zondag slechts twee verpakkingen chili con carne terug, nadat vrijdag was vastgesteld dat er paardenvlees in zat. Bij Ikea werden maandag de gehaktballetjes uit de schappen gehaald, maar ook daarvan is het geretourneerde aantal “verwaarloosbaar.” ANP

Beheer
WP Admin