Foto: Nynke Brandsma BoerenlevenAchtergrond

Overal beesten van plastic en stenen

Toen ze er op ging letten, viel het fotografe Nynke Brandsma ineens op: er staan wel heel veel ‘nepbeesten’ in het landschap. ‘Ik vind ze fascinerend.’

Ze woont in Amsterdam,maar groeide op in Friesland, met het weidse boerenland aan alle kanten. Boeren en boerderijen zijn dus geen onbekende fenomenen voor fotografe Nynke Brandsma.

Een koe op het dak van een snackbar in Dronryp. - Foto's: Nynke Brandsma

Een koe op het dak van een snackbar in Dronryp. – Foto’s: Nynke Brandsma

Expositie in Heerenveen

Toch had ze nooit een vooropgezet plan om er op gebied van fotografie iets mee te doen. Tot ze een expositie had in Museum Belvédère in Heerenveen. “Na afloop ging ik met mijn vader fietsen in de omgeving en ineens zag ik bij een prachtige, statige woonboerderij een grote stenen neushoorn in de voortuin staan. Ik dacht: wat apart, wat doet die daar nou? Eigenlijk vond ik het wel hilarisch en vanaf dat moment ging ik er een beetje op letten. En wat bleek? Grote beesten van steen of plastic zie je heel erg veel. Ik dacht: daar wil ik wat mee doen. Ik ben ze zoveel mogelijk gaan fotograferen en voor mijn studie pikte ik er de beesten uit die niet in hun natuurlijke habitat gezet waren. Zoals een giraffe op een studentenflat.”

Grote beesten van steen of plastic zie je heel erg veel. Ik dacht: daar wil ik wat mee doen

Fotoacademie

Die studie is, nadat ze eerder al afstudeerde aan de Fotoschool, momenteel de Fotoacademie. “Daar ben ik bezig met een module documentaire maken. Normaal gesproken volg je dan mensen, maar door corona kon dat niet. Toen dacht ik: dan wil ik daar de beesten voor gebruiken. Op 25 november geef ik er mijn eindpresentatie over.”

Veel boerenbeesten

Tussen alle foto’s die Nynke maakte, zaten ook veel boerenbeesten. Varkens, schapen, kippen en vooral veel koeien. De eigenaren heeft ze meestal niet gesproken, tenzij ze echt in de tuin moest zijn om de foto te kunnen maken. Maar het meeste ging van een afstand.

Varkens, echt en nep, in Achlum.

Varkens, echt en nep, in Achlum.

‘Veel redenen’

Zo overpeinst ze ook van een afstand waarom mensen zo’n levensgroot dier van steen of plastic neerzetten. “Een melkveebedrijf kan het als uithangbord gebruiken, zo van: wij houden melkkoeien. Het kan ook aankleding zijn van je tuin, een decoratief element. Of misschien vinden ze het gewoon wel gezellig staan. Ik zag bij een boerderij eens een stenen hond bij de voordeur staan, misschien wel een vervanging van de echte? Een stenen beest als kunstobject, dat zou ook nog kunnen.”

Gespreksopener

En wie weet fungeert het wel als gespreksopener, zegt Brandsma. “Je komt ergens langs fietsen waar zo’n groot dier voor het huis staat, je ziet iemand in de tuin bezig en je zegt: ‘Goh, wat een leuke koe is dat.’ Anders was je er misschien langs gefietst zonder iets te zeggen, nu knoop je een praatje aan. Kortom, er kunnen veel redenen zijn en al met al vind ik die beesten heel erg fascinerend.”

  • Een schaap bij de voordeur in Waaxens.

    Een schaap bij de voordeur in Waaxens.

  • Een koe in Jorwert.

    Een koe in Jorwert.

  • Een koe in Cornwerd.

    Een koe in Cornwerd.

  • Een schaap in Nijland.

    Een schaap in Nijland.

Zelf nog geen beeld

Of ze zelf inmiddels ook een dergelijk stenen of kunststof beeld heeft? “Haha, nee. Ik woon drie hoog in Amsterdam, daar heb ik geen plek voor. Maar een kleintje, dat zou misschien wel kunnen.”

Meer foto’s zien van Nynke Brandsma? Ga naar haar website of volg haar op Instagram.

Beheer
WP Admin