Rudy Priem (24), aanstaande bedrijfsopvolger in de akkerbouw. - Foto's: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Rudy Priem wil onafhankelijk zijn: ‘De overheid is uiterst onbetrouwbaar’

Rudy Priem heeft een hbo-opleiding Agrarisch Ondernemerschap Tuinbouw & Akkerbouw afgerond en werkt samen met zijn ouders op hun akkerbouwbedrijf van 120 hectare.

Rudy Priem staat op het punt om het familiebedrijf over te nemen. Onder zijn leiding heeft het bedrijf al diverse veranderingen doorgevoerd, zoals de bouw van een nieuwe bewaarschuur en het weer in eigen beheer nemen van het verhuurde land voor aardappelteelt. Terwijl hij de verantwoordelijkheid van zijn ouders overneemt, kijkt hij naar moderne oplossingen zoals robotisering, ondanks de hoge kosten. Rudy waardeert de gezamenlijke graanoogst als een familiedag, heeft een afkeer van het schoonmaken van drainagebuizen en streeft ernaar om energie-zelfvoorzienend te zijn, onder meer door het gebruik van een windmolen.

Lees verder onder de foto‘s

Foto: 2
Foto: 3

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

Rudy: “We zijn de laatste jaren al bezig geweest met het doorvoeren van veranderingen, omdat het duidelijk was dat ik thuis zou komen. Zo is er vijf jaar geleden een nieuwe bewaarschuur gezet en het land dat we tot dan toe verhuurden, zijn we weer zelf gaan gebruiken voor de teelt van aardappelen.”

Onlangs een schoffelmachine met camerabesturing gekocht

“Ik neem steeds meer werk voor mijn rekening, zodat mijn ouders het wat rustiger aan kunnen gaan doen. Daarbij kijk ik ook vooruit. Personeel is lastig te vinden. Daarom hebben we onlangs een schoffelmachine met camerabesturing gekocht. Robotisering zie ik op dit moment nog niet als optie vanwege de hoge aanschafkosten. Maar in de toekomst zal ik er waarschijnlijk wel mee gaan werken.”

Foto: 4

Mijn grote voorbeeld is…

“Geen idee maar ik vind het wel mooi wat mijn ouders hier hebben opgebouwd.”

Het mooiste werk vind ik…

“De graanoogst. Dan zijn we met z’n allen bezig. Mijn drie zussen komen helpen, ze rijden op de combine, met de wagen en de grootpakpers. Het is altijd een soort gezellige familiedag.”

Foto: 5

Ik heb een hekel aan…

“Drainagebuizen schoonmaken. Eerst loop je door de sloot om ze op te zoeken en dan schep je ze schoon. Het is gewoon niet zo mijn ding.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Het ligt eraan wanneer ik dat bedrag zou winnen. Is dat net na de overname, dan zijn de financieringslasten al fors genoeg. Dan zou ik eerst aflossen. Op elk ander moment zou ik investeren in grond.”

Foto: 6

Over vijf jaar dan…

“Hoop ik dat ik het bedrijf overgenomen heb en op de boerderij woon. Mijn ouders gaan verhuizen, ze zijn zich al aan het oriënteren op een andere woning. Hoe ik over vijf jaar de regelgeving zie? Het aantal middelen dat je mag gebruiken, wordt steeds krapper. Het wordt steeds meer een uitdaging om te zorgen dat je gewassen schoon blijven van onkruiden en ziektes. Daarom ga ik ook niet biologisch. Ik heb bij collega’s gezien hoeveel problemen ze dit jaar hadden met phytophthora.

Verder is mijn streven om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn met energie. Er staat al een windmolen om stroom op te wekken. Hoe meer je zelfvoorzienend bent, hoe minder je met de overheid te maken hebt. Die is namelijk uiterst onbetrouwbaar.”

Foto: 7

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

  1. Het is steeds dat moeders de administratie doet. En dat is fout. Dat moet de opvolger doen. Degene die de administratie doet ziet de pijnpunten van het bedrijf. Opvolgers in het algemeen kennen het bedrijf van hun ouders te slecht. Ook de hbo/ scholen doen te weinig aan de administratie op boeren bedrijven. Boekhouders kosten een veelvoud van de uurprijzen waar boeren voor werken. Ing’s zouden zo opgeleid moeten zijn zodat er amper een boekhouder nodig is. En dat kan gezien de boekhoud programma’s die er zijn. Het geld van de boer wordt niet verdient op de trekker of op stal maar in het kantoor. Laat moeders die daar geen opleiding voor heeft gehad iets anders doen. En hbo- scholen/ opvolgers moeten aan de bak.

    1. Kan hierin mee gaan. Ken opvolgers die de pijp aan Maarten gaven toen ze naast de stal met vee ook de hele administratie van moeders kregen toegeschoven. Ondanks dat het bedrijf een voorbeeld bedrijf was qua inkomen en uitstraling. Soms denk ik dat het gezegde “pen weegt zwaarder dan ponterboom / polterboom” in de landbouw nog steeds opgaat. Boeren zien administratie niet als werk, maar als noodzakelijk kwaad lijkt het wel. Ook deze jonge boer zal tot de conclusie komen dat hij wel zonder overheid wil, maar dat de overheid hem ten allen tijde weet te vinden en zal inperken met zijn ondernemers drift.

Beheer
WP Admin