Arjen voert, verzorgt de kalfjes en de koeien en hij doet het landwerk. Foto's: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Arjen: ‘Ik geef niet op. Dit is mijn droom. Altijd al geweest.’

Opvolger Arjen van der Gaast vindt de nieuwe mestregels waardeloos. ‘Eigen mest afzetten om er kunstmest voor terug te kopen is slecht voor de kringloop en duur. Ik hoop dat er een oplossing komt.’

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Alles moet erop gericht zijn dat ik het straks alleen kan doen. Het landwerk zou ik daarom zoveel mogelijk uitbesteden, anders blijft er werk in de stal liggen. Vanwege de arbeidsbesparing zou ik de huidige drie kuilplaten samenvoegen tot één. En dan met een automatisch afdeksysteem, zodat ik voor het afdekken geen hulp meer hoef te vragen.

Ook wil ik graag twee melkrobots. Nu melken we in een 2×10 zij-aan-zij melkstal en dat gaat goed, omdat mijn vader meewerkt. Maar als ik het straks alleen moet doen, kost me dat te veel tijd. Bovendien is er meer in het leven dan werken. Privétijd is ook belangrijk.

Nog iets dat op mijn wensenlijstje staat: meer koecomfort en een mooi groot afkalfhok. De huidige ruimte is wat verouderd. Ik zou er meteen een muur uitbreken, zodat de koeien die daar staan meer contact hebben met de rest.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader. Met zijn vader en broer verplaatsten ze vanuit het dorp naar dit perceel, waar ze zelf een stal bouwden met twee huizen erbij. Dankzij hen kan ik nu boer worden. Ook van stageboeren leerde ik veel. Over het werken met melkrobots bijvoorbeeld. En op grote bedrijven in Amerika en Denemarken leerde ik hoe je personeel kunt aansturen.”

Lees verder onder de foto

Foto: 3

Het mooiste werk vind ik…

“De jongveeopfok. Een klein kalf zien opgroeien tot goede koe, dat geeft zoveel voldoening. Klauwbekappen doe ik ook graag. Het is zwaar werk, maar als een kreupele koe na een week weer soepel loopt dan is dat prachtig.”

Ik heb een hekel aan…

“Als iets niet loopt zoals ik het in mijn hoofd heb.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Investeer ik in melkrobots en een sleufsilo met automatisch afdeksysteem. En in meer grond voor de mestafzet.”

Over vijf jaar dan…

“Ben ik zelfstandig boer. En dan is er hopelijk een oplossing voor de mestafzet. Door de nieuwe regels moet ik dit jaar 1.100 kuub afzetten. Ik heb bedragen gehoord van € 30 per kuub. Vorig jaar betaalden we €11 tot €14 per kuub en dat vonden we al veel. Het is echt waardeloos dat je je eigen mest moet afzetten en tegelijk dure kunstmest moet aankopen. Ik gebruik liever de meststoffen van mijn eigen vee. Dat past beter in de kringloopgedachte en het scheelt kosten. Zo duur als het nu is, dat is geen jaren vol te houden. Maar ik geef niet zomaar op. Boer zijn is mijn droom, altijd al geweest.”

Foto: 4

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

  1. Hier wordt te weinig omzet gedraaid voor 2 volwaardige arbeidskrachten. Zoon (of vader) zou volledig buitenhuis moeten gaan werken, en wat meer landwerk tijdens de piekmomenten moeten uitbesteden aan de loonwerker.

Beheer
WP Admin