Foto: Jan Willem Schouten PluimveeNieuws

Ophef over import kooi-eieren uit Oekraïne

De import van eieren uit Oekraïne roept onder pluimveehouders veel beroering op. De import is sterk gegroeid nadat de EU vorig jaar besloot om geen invoerheffing meer te heffen op eieren uit Oekraïne, om zo het land in oorlog te helpen. Het gaat veelal om eieren uit traditionele kooien, een huisvestingssysteem dat in Europa al langer dan tien jaar verboden is.

Terwijl Nederlandse pluimveehouders aan strenge welzijnseisen voldoen, komen via de achterdeur deze eieren nu toch op de Nederlandse markt. “Te gek voor woorden”, vindt Kees de Jong, voorzitter van de LTO/NOP Vakgroep Pluimveehouderij.
De Jong noemt het steunen van Oekraïne “op zich een waardevolle gedachte. Maar we zien nu dat enorme hoeveelheden eieren en vlees Europa binnenkomen”, zei hij woensdag bij NOS Radio 1. De Jong noemt dit ‘een ongewenste bijvangst’ van de Europese steunmaatregel aan Oekraïne. In 2022 zou bijna 13 miljoen kilo eieren uit Oekraïne zijn geïmporteerd, tegen bijna 2,3 miljoen kilo in 2021.

Lokale boer niet geholpen

LTO/NOP-voorman De Jong zou er nog wel vrede mee hebben als door het schrappen van de importheffing aan Oekraïne de Oekraïense bevolking zou worden geholpen. “Maar wat we zien is dat we er een paar gigantische bedrijven mee helpen. Er zit een bedrijf dat in zijn eentje al net zoveel legkippen heeft als wij in heel Nederland bij elkaar. We zitten dus een paar mensen die al heel groot en rijk zijn, oligarchen, hiermee te helpen. De lokale boer in de Oekraïne wordt hiermee niet geholpen.”

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat om de invoerheffing op nul te zetten. Hij is er niet voor om de maatregel die loopt tot 5 juni te verlengen, zoals de Europese Commissie voorstelt. Dat is volgens hem geen verstandige keuze met name om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Verwerkt in producten

De importeieren uit Oekraïne komen niet als tafelei in de supermarkt terecht, maar worden anoniem en onherkenbaar verwerkt in producten als koekjes, pasta’s en sauzen.

Ook dierenwelzijnsorganisaties zijn niet blij met de steun aan de import van Oekraïense eieren, omdat hiermee ongewild de legbatterij wordt geholpen.

Reacties

  1. In Oekraïne zijn de voedselprijzen net zo hoog als hier. Ook dat heeft een relatie met het loslaten van de heffingen. Men zou wel gek zijn als je tien keer zoveel kan krijgen voor een ei in de EU om het dan nog lokaal aan te bieden. Dus in het belang van de mensen in Oekraïne waar een pensioen 60 euro per maand bedraagt moeten de heffingen zo snel mogelijk weer terug. En ook in het belang van de kippen, ja.

  2. Nu niet allemaal moord en brand gaan schreeuwen het blijkt dus dat het afschaffen van de importheffing achteraf een zeer ongelukkige maatregel was en nog steeds is.
    En Beek je zult altijd een keuze hebben wat je eet en eten wilt, en uiteraard zal aan het het ene diervriendelijk geproduceerd product een ander prijskaartje aan komen te hangen dan aan een bulkproduct, maar wat is daar mis mee.

    1. Nee hoor. Als je afhankelijk bent van andere landen voor je voedsel , heb je niets te kiezen. Je kunt alleen kiezen wat ze aan je kwijt willen (in ruil voor veel geld ) of je kiest om niet te eten.

  3. Hierdoor betalen de kippenboeren de steun aan oekraine en kost het de overheid niks. Kan den haag stoer zeggen die zielige oekrainers te steunen terwijl de boeren het betalen. Europa ziet al langer oekraine als landbouwprodukten leverancier. Moeten de boeren hier schoon produceren met te weinig productie, en halen we daar de bulk voor het vullen van de supermarkt. Iedereen blij??

    1. Beste Armer, bekijk de foto boven dit artikel nu eens beter dan zie toch ook meteen dat niet de kippenboeren de steun aan Oekraïne betalen maar de kippen zelf. Ik maak uit je betoog op dat je terug wilt naar de legbatterij in mijn ogen een domme gedachtegang. In de gedachtegang van goed rentmeesterschap past dit totaal niet.

  4. Perspectief bieden aan de Nederlandse boeren . Dat is waar men het nu overheeft met het stikstof verhaal . Hoe wil een Nederlandse boer hier tegen concureren als speelveld niet zelfde is . En de veehouderij daarbij nog flink ingekrompen moet worden en berg geld aan dierenwelzijn en milieu uitgegeven is of moet worden . Het geld wat die boeren daar binnen harken gebruiken ze om ons op termijn nog harder te beconcureren . De invoerheffing had gewoon moeten blijven bestaan . En dat geld wat ze daarmee binnen haalden onder arme bevolking in oorlogsgebied moeten besteden aan hulp . Nu worden de rijken daar alleen maar rijker en de gene die last van de oorlog heeft ziet niks van dat geld . En onze boeren worden oneerlijk beconcureerd . Hier blijkt maar weer eens uit dat we met zijn alle voor de gek gehouden worden met beloftes voor de toekomst na de hervorming van de landbouw . Het tegen houden van deze pruducten kunnen ze niet en willen ze waarschijnlijk ook niet . Want dan zou voedsel voor de burgers nog duurder worden . Daarom zullen er altijd argumenten en verplichtingen zijn om producten met ongelijk speelveld toe te laten . Eigenlijk is nu al aangetoond dat wat er in Den Haag belooft wordt voor de toekoms een onhaalbare kaart is . Maar de kapitaal vernietigings machine in Den Haag draait maar door . Hier slopen en daar subside geven in de vorm van geen inport heffing betalen aan Nederland . Aan houd systeem wat ze zelf hier verbieden .

  5. Wen er al vast maar aan. Als de boeren uit Nederland verdreven zijn kun je kiezen of je wilt eten of niet. welk eten je binnenkrijgt heb je niet te kiezen.

  6. Eigenlijk niks nieuws onder de zon.
    Dit speelde al voor het referendum over het handels akkoord met de oekraine in 2017.
    Het referendum dat werd afgewezen in Nederland maar hoogst persoonlijk door rutte werd doorgedrukt met behulp van d66 en pvda staatsecretaris dijksma.

Beheer
WP Admin