Via tankmelkonderzoek worden melkveebedrijven drie keer per jaar gecontroleerd op aanwezigheid van antistoffen. - Foto: Ton Kastermans RundveeNieuws

Ook in 2021 leptospirose-besmettingen door aanvoer

In 2021 is bij zeven rundveebedrijven leptospirose vastgesteld. Dat meldt diergezondheidsorganisatie Royal GD in haar nieuwsbrief.

Sinds 2020 ziet GD een duidelijke stijging in het aantal leptospirose-besmettingen in Nederland. In 2020 zijn twaalf besmettingen vastgesteld en vorig jaar zeven. Dit is een hogere stijging ten opzichte van de jaren daarvoor. Toen werd slechts sporadisch leptospirose vastgesteld. Bij de recente besmettingen is de oorzaak in de meeste gevallen te herleiden naar aanvoer van buitenlandse runderen.

Grote gevolgen leptospirose-besmetting

De gevolgen van een besmetting zijn groot. Er moet koppelbloedonderzoek uitgevoerd worden en vaak ook een koppelbehandeling met antibiotica. Verder moet de zuivelonderneming toestemming geven om via uitzonderingspositie nog melk te mogen leveren. Dit kan alleen onder strikte voorwaarden en mag maximaal vijf jaar duren. Daarna moeten dieren met antistoffen zijn afgevoerd.

Om problemen te voorkomen adviseert de diergezondheidsdienst aan te voeren dieren uit het buitenland altijd eerst te laten testen.

Beheer
WP Admin