Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Onzekerheid chloorprofam remt mechanische koeling

Onzekerheid over de residunorm voor chloorprofam veroorzaakt stagnatie in investeringen in mechanische koeling.

Dat zegt Marcel Bennink van bewaarspecialist Engie Refrigeration. Centrale vraag is of nieuwbouw nodig om nog aardappelen te kunnen bewaren voor de verwerkende industrie, of dat er een aanpassing komt van de residunorm van CIPC en de bestaande bewaarschuur kan worden aangepast.

Veel belangstelling mechanische koeling

Door die onzekerheid blijft het percentage mechanische koelers in de fritesaardappelen steken onder de 10%. “Zodra helder is of de nieuwe residunorm past bij de praktijksituatie, stappen veel telers over op mechanisch koelen”, zegt Bennink. “Animo is er volop. Ik zie nu echt een kentering in de belangstelling voor mechanische koeling.”

Lees ook: Paniek aardappelsector om residu-eis chloorprofam

Ook de klimaatverandering zou een rol spelen. Bennink: “Je houdt je product koel in warme winters. Het is nu ook al heel lang warm. En de aardappelen blijven zelf ook warmte produceren.”

Alternatief voor chloorprofam

Mechanisch koelen leidt door de stabielere temperatuur sowieso al tot een beter bewaarresultaat dan koelen met buitenlucht. Daar komt nu bij dat aardappeltelers een alternatief zoeken voor de kiemremmer chloorprofam, die vanaf komend najaar is verboden. Door de constante temperatuur blijven de aardappelen langer in rust.

Beheer
WP Admin