Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Onttrekkingsverboden in Brabant vanwege droogte

In verschillende delen van West-Brabant is een onttrekkingsverbod op oppervlaktewater afgekondigd vanwege droogte.

Boeren mogen hier geen water meer uit watergangen en aangesloten sloten en beken halen om hun gewassen te beregenen. Volgens het waterschap Brabantse Delta is er sprake van waterschaarste door de extreem droge maand maart en uitblijven van noemenswaardige neerslag in de tweede helft van april.

De zuidelijke landbouworganisatie ZLTO kwam woensdag 4 mei met een waarschuwing dat door de droogte zaden niet of moeilijk kunnen ontkiemen. Hierdoor kunnen voedselprijzen dit jaar (verder) stijgen, aldus ZLTO. Het KNMI bracht gisteren een update van zijn droogtemonitor. Daaruit blijkt dat dit voorjaar tot de 5% droogste voorjaren behoort sinds de metingen zijn gestart in 1906. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt nu 62 millimeter.

Neerslagtekort loopt verder op

Omdat ook de komende twee weken droog weer wordt verwacht, heeft het waterschap Brabantse Delta de onttrekkingsverboden ingesteld. Vorige maand kwam de Brabantse Delta al met een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland. Nu geldt een totaalverbod in vier gebieden: de Brandse Vaart en zijbeken, het gebied Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop, De Wouwse gronden oost, en Beekloop en Zoom. Het KNMI schat in dat het neerslagtekort de komende weken verder kan oplopen tot gemiddeld 98 millimeter. Voor de meerdaagse verwachting gaat het KNMI uit van een bandbreedte. De bovengrens daarvan ligt gelijk aan de lijn van 1976, het record-droogtejaar.

“Wij hebben zeker grote zorgen,” zegt ZLTO-bestuurder Janus Scheepers. Ze zien, zeker op de zandgronden, problemen met gewassen die niet kunnen kiemen vanwege gebrek aan vocht. Op kleigronden is het probleem anders: korstvorming waar plantjes moeilijk tot soms niet doorheen kunnen komen. Scheepers bepleit bij waterschappen om de onttrekkingsverboden eraf te halen, en in plaats daarvan samen met boeren en tuinders op te trekken om zoveel mogelijk water vast te houden zoals afgelopen winter ook gedaan is.

Problemen door korstvorming

Het onttrekkingsverbod in een deel van het gebied van de Brabantse Delta is één van de eerste dit jaar. In april stelde waterschap Aa en Maas verder nog een onttrekkingsverbod in voor één deelgebied: het district Boven Aa. Dit geldt voor het beregenen van grasland met grondwater.

In het noorden van het land zijn er problemen met opkomst van bieten door korstvorming. Arno Huijsmans, directeur agrarische zaken bij Cosun Beet Company, laat weten dat tot nu toe zo’n 2.400 hectare aan bieten is overgezaaid, een kleine 3% van het totaalareaal. “We hebben dit jaar duidelijk meer overzaai dan andere jaren,” geeft hij aan. Zo’n 1.500 hectare hiervan is overgezaaid omdat plantjes niet door de harde korst konden komen.

Er worden her en der wel een hoop extra kosten gemaakt

Hij laat weten dat er ook veel percelen zijn die niet zijn overgezaaid maar wel minder planten hebben dan optimaal is. Dat hoeft geen probleem te zijn en kunnen hier nog steeds goede opbrengsten gehaald worden, zeker als dit wat verdeeld over het perceel is; mits er geen andere tegenslagen zijn. “Er worden her en der wel een hoop extra kosten gemaakt”, zo geeft hij aan. Kosten van nieuw zaaizaad en extra grondbewerking, maar ook aan beregening om gewassen wel mooi boven te krijgen.

Beheer
WP Admin