Partner
Foto: SUSP AlgemeenPartner

Ontdek het werkende leven van Canada

Denk jij erover om naar Canada te emigreren? Maar twijfel je nog of dit echt iets voor jou is? Of wil je het land voor langere tijd bezoeken? Kom hier werkervaring opdoen en ervaar het echte leven in Canada zelf!

Foto: SUSP

Foto: SUSP

Dit is Jelle Hiddink. Hij werkt in Canada en deelt graag zijn ervaring met jou!

Wat vind je leuk aan Canada?

“De natuur en de uitgestrekte vlaktes. Wat mij ook zeer aanspreekt, en wat daardoor voor mij persoonlijk Canada ook leuker maakt, is dat het hier (Saskatchewan) rustig is, daardoor is er minder werkstress en dus minder druk. Het is hier allemaal iets relaxter dan in Nederland, dat heb ik dankzij SUSP en IRE zelf uit kunnen vinden.”

Wat is je opgevallen, wat gaat er anders?

“Zeker de ruimte die hier is, de grote percelen en de grote machines, daar kun je niet omheen. Hier in Saskatchewan is voor ons een dagtripje met de auto van 4 uur niet ongekend, pas als je over de 10 uur rijden komt, praten ze hier over een lange rit, dat is in Nederland wel wat anders.”

Wat heb je aan deze ervaring?

“Persoonlijk heb ik heel veel aan deze ervaringen gehad. Ik heb mijn rust en ruimte gevonden, mijn taalvaardigheid een enorme boost gegeven en wederom veel verschillende manieren van werken gezien die ik nu overal kan toepassen, of het in Nederland of in Canada is.”

Wat zou je iemand aanraden die twijfelt?

“Ik zou zeggen doe het! Ik hoor vaak van mensen dat ze het hadden moeten doen toen ze jong waren en nog nergens aan vast zaten. Die tijd haal je nooit meer in. En wat is het ergste wat er kan gebeuren als het je niet bevalt? Je kunt altijd terug naar huis wanneer je wilt. Maar als je twijfelt: ga een gesprek aan met Stichting Uitwisseling (SUSP), ze zijn de beste in de business ze hebben mij drie keer geholpen met mijn visum. Dankzij hen ben ik nu hier en heb ik mijn verblijfsvergunning.

Het is voor mij allemaal begonnen in 2014 toen ik met stage voor mijn loonwerkersopleiding naar Canada ben gegaan en voor het eerst in aanraking kwam met SUSP en Canada.

Teruggekeerd van drie maanden op een gemixt akkerbouw/melkvee/pluimvee bedrijf in Canada heb ik mijn opleiding afgerond en ben ik in Nederland aan het werk gegaan, maar Canada bleef altijd in mijn achterhoofd zitten. Ik heb in 2016 bij SUSP weer aan de bel getrokken en ben toen voor een vol seizoen (van zaaien tot aan de oogst) zeven maanden in Canada geweest. Daar heb ik ervaren hoe het is om op een volledig graan-gefocust bedrijf met 4.500 ha te werken, en het was super.

In 2018 heb ik de stoute schoenen aan getrokken en ben ik met de focus om te emigreren naar Canada gegaan, en zo gezegd zo gedaan. Ik werk nu al drie jaar op een modern akkerbouwbedrijf met 9.000 ha (met doel om te blijven groeien) in Kamsack, Saskatchewan.”

Vertel eens iets over het werk dat je doet.

“Ik doe hier alle voorkomende werkzaamheden in de winter. Nu zit ik op de bulldozer en schoon ik het land van stenen en struiken en bomen. In het voorjaar is mijn hoofdtaak gewasbescherming, maar ik doe ook het zaaien en cultiveren. in de zomer zit ik op de spuit en in het najaar, tijdens de oogst, doe ik het combinen, rijd ik met de overlaadwagen, graaf sloten en egaliseer ik het land.”

Kom werken of stage lopen in Canada

Normaal gesproken laat Canada slechts een beperkt aantal jonge werkenden per jaar toe via het zogenaamde werkvergunningenquotum. Maar, Stichting Uitwisseling (SUSP) heeft via het partnerprogramma met International Rural Exchange (IRE) toegang tot een heel eigen quotum waardoor je, als je door ons wordt geaccepteerd als deelnemer, zeker bent van een vergunning.
De werkzaamheden die nodig zijn voor het verkrijgen van een werkvergunning voor Canada vragen specifieke kennis en expertise. Gelukkig heeft SUSP die kennis in huis. Zo kunnen we jou helpen bij het op de juiste wijze regelen van de benodigde papieren én zorgen we ervoor dat jij in Canada door IRE wordt begeleid zodat je goed op reis kan. Nieuwsgierig geworden? Check: https://susp.nl/34/canada of vraag informatie: outbound@susp.nl.
In welke branches bemiddelen wij
• Landbouw: akkerbouw / gemengde bedrijven akkerbouw met rundvee
• Beperkt beschikbaar: Vleesvee (rund) / Melkvee / Gemengd akkerbouw en schapen / Agrihome (werken in het huis gecombineerd met boerderijwerk)
• Zeer beperkt beschikbaar: Varkens / wijnbouw / biologische bedrijven / aardappelteelt
Wanneer je het avontuur aangaat, moet je ook een passende verzekering ‘op zak’ hebben. Een reisverzekering is dan niet voldoende. Je gaat namelijk niet op vakantie. Wij adviseren de Special Isis verzekering. Die is speciaal ontwikkeld voor jonge mensen die in het buitenland gaan wonen en werken. Je kunt die via SUSP regelen. De verzekering dekt bagage, geneeskundige kosten, buitengewone kosten, ongevallen, particuliere aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Als er een nood- of spoedgeval is of als je hulp nodig hebt bij medische zaken, kan er contact worden opgenomen met de alarmcentrale, die jou of je naasten bijstaat en verder helpt. SUSP heeft hele goede ervaringen met deze verzekering en beveelt die van harte aan. E-mail outbound@susp.nl en vraag om de informatie.

Ook Geertje de Bruin is via SUSP naar Canada gegaan.

Waarom wilde je naar Canada Geertje?

“Mijn droom was altijd al om naar Amerika/Canada te gaan. Door connecties ben ik in Canada terechtgekomen bij een boer die oorspronkelijk ook uit Nederland komt.”

Je hebt Stichting Uitwisseling je papieren laten regelen. Waarom?

“Via school (Nordwin College) kwam ik bij SUSP, omdat de opleiding Veehouderij hun visum ook via jullie hadden geregeld. Mijn opleiding (dierenartsassistente) kon weinig voor mij betekenen qua begeleiding, vandaar dat ik had geïnformeerd bij de opleiding veehouderij. Zij gaven mij informatie, wat mij tot jullie leidde en dat heeft mij ontzettend geholpen. Het was even spannend of ik mijn visum kon krijgen maar gelukkig is het goed gekomen!”

Zou je dit aan anderen aanraden?

“Zeker. Ik heb een hele fijne ervaring gehad wat betreft het regelen met het visum. Jullie zijn heel erg meelevend en willen overal bij helpen. Ik zou iedereen aanraden om jullie de papieren te laten regelen!”

Tekst gaat door onder de video

Werk en privé

Jelle van Stee vertrok drie jaar geleden naar Canada. Voor hem draait het niet alleen om werk. “Veel mensen kijken naar waar de werkgelegenheid goed is, maar ik denk dat je niet moet vergeten dat er naast werk ook nog een privéleven is. Dat vind ik persoonlijk heel belangrijk. Ik moet zeggen, toen ik naar Canada kwam, ben ik heel goed ontvangen door de local community: even gezellig een biertje doen bij de buurman bijvoorbeeld. Ik denk dat dat sociale aspect veel minder aanwezig is als je naar bijvoorbeeld Polen gaat.”

Tekst gaat door onder de video

Jelle ging tijdens zijn opleiding al twee keer naar Canada. “Een boer bij mij uit het dorp in Nederland was naar Canada verhuisd en wij zijn daar op bezoek geweest, een praatje gemaakt, en eenmaal terug in Nederland zat ik er elke dag aan te denken. Ik werkte toen bij de loonwerker en ik was dat beu, dus heb de sprong gewaagd. Ik ben nu drie jaar in Canada en ik heb er nog geen dag spijt van gehad.

Ik hoorde heel goede berichten over Stichting Uitwisseling. En ik hou van snel, en dat was het bij SUSP. Ik werd goed op de hoogte gehouden over wat er ging gebeuren en voor ik wist, zat ik in het vliegtuig.

Zou ik het andere mensen aanraden? Jazeker, ik zeg altijd: je kan beter spijt hebben van iets wat je wel gedaan hebt, dan van iets wat je niet hebt gedaan. Ik raad wel aan om in ieder geval voor een jaar te gaan. Er zullen namelijk altijd goede én slechte dagen zijn. Ik weet het nog precies: na mijn eerste jaar in Canada ging ik terug naar Nederland voor twee weken.Toen ik na twee weken weer aankwam in Calgary vroor het 35 graden. De kou sloeg me in het gezicht. Toen dacht ik: oh, we zijn weer thuis!”

Beheer
WP Admin