Regeneratieve landbouw is een manier van landbouw die de bodemgezondheid, waterkwaliteit en biodiversiteit verbetert. - Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Onderzoek: regeneratieve landbouw zorgt voor ‘gezondere’ gewassen

Verschillende studies tonen aan dat gewassen die geteeld worden volgens het systeem regeneratieve landbouw meer voedingsstoffen bevatten.

Onderzoekers van de universiteit van Nottingham en Unilever zetten de uitkomsten van een groot onderzoek naar regeneratieve praktijken op een rijtje. In totaal keken de onderzoekers naar 367 studies over regeneratieve landbouw en het effect op de gewassen. Zij stellen nu dat op basis hiervan aanwijzingen zijn dat teelt met aandacht voor bodemgezondheid en bodemherstel leidt tot ‘gezondere’ producten.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat graan op een bodem met meer organisch materiaal, bijvoorbeeld afgestorven plantenwortels, meer zink bevat. Naar tomaten zijn veel studies gedaan die lijken aan te tonen dat het vitamine C-gehalte verhoogd kan worden met verschillende regeneratieve methodes. Denk aan methodes zoals intercropping (minimaal twee gewassen op één perceel tegelijk telen) of permanente bodembedekkers.

Meer onderzoek nodig

Hoewel de onderzoeken een positief effect aantonen, zijn de onderzoekers nog huiverig om vast te stellen hoe effectief regeneratieve landbouw precies is. Omdat niet alle studies een positief effect op de voedingsstoffen laten zien. Daarom spreken ze over ‘aanwijzingen’ dat regeneratief leidt tot gezondere producten.

Er zijn ook aanwijzingen dat regeneratieve praktijken kan leiden tot meer voedingsstoffen in uien, mais en peulen, maar daar is nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Aandacht voor regeneratief in voedingsindustrie

Regeneratieve landbouw is een ‘hot topic’. Veel voedingsbedrijven gaan aan de slag met deze vorm van landbouw om hun keten te verduurzamen. PepsiCo, ADM en Nestlé investeren flink in de omschakeling naar regeneratief in hun ketens. Ook Unilever is bezig met het verkennen van het potentieel van regeneratief. Toch is er nog weinig bekend over wat de effecten zijn van deze vorm van landbouw met aandacht voor bodemgezondheid. Er is bijvoorbeeld nog geen algemeen begrip over wat regeneratieve landbouw precies is, stelt Loekie Schreefsel, onderzoeker aan Wageningen University & Research.

Lees ook de reportage Het bodemleven als basis bij akkerbouwbedrijf SoilbaseCM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER BODEMGEZONDHEID, ZOALS HET LAATSTE NIEUWS, ACHTERGRONDEN EN VIDEO'S.

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Als het klopt dat regenaratieve landbouw producten meer voedingsstoffen bevatten zoals gesteld wordt, vraag ik me af is dit per kilogram product met dezelfde kilo opbrengst / ha of is de opbrengst lager dan bij de huidige productiemethode? Volgende vraag zou moeten zijn kunnen we ons een lagere hectare opbrengst veroorloven bij dezelfde of stijgende wereldbevolking? Hier moet ik bij aantekenen dat er steeds meer grond nodig zal zijn voor de Bio Based industrie (plantaardige bouwmaterialen, plantaardige brandstoffen).

  2. Volgens mij is de gemiddelde akkerbouwer ook zo bezig, dmv genoeg dierlijke mest ( ben er zuinig op!) en groenbemester. Nederland is de enige waar het o.s ligt stijgt van jaar tot jaar. Dus een dikke pluim voor onze boeren, zij zorgen voor gezond voedsel=gezonde mensen. Jammer dat sommige grote jongens in de foodindustrie van goud, schroot maken voor eigen winstbejag.

  3. Uit studies blijkt dat regeneratieve boeren vaker een zes gooien. Andere studies wijzen op minder zesgooiers. Er is meer geld nodig om het verder uit te zoeken.

Beheer
WP Admin