Premium
Groenbemester zaaien in graanstoppel. Om zonder grondbewerking gewassen te kunnen zaaien, is een speciale directzaaimachine nodig. Deze zijn in Nederland nauwelijks beschikbaar. Deze machine is in loonwerk beschikbaar voor andere telers, zodat ze ervaring met het systeem op kunnen doen. - Foto: Ajaan Hijmans AkkerbouwAchtergrond

Met regeneratieve landbouw de natuur meer werk laten doen

Reacties

 1. Aan A. Berenpas: Mooi dat u het artikel hebt gelezen en bedankt dat u een kritische vraag stelt.
  En jazeker, dat is mij bekend en alleen directzaai met gebruik van (meer Roundup) is niet de oplossing. Brazilië is slechts de aanzet geweest mij verder te verdiepen en was het begin van een zoektocht. Tijdens deze zoektocht en verdere verdieping in de kracht van het bodemleven is mij gebleken dat er veel te leren valt van voorlopers in binnen en buitenland. Elders op de wereld (met name in Brazilië, VS, Australië en binnen Europa in Frankrijk, Duitsland, Engeland) is er op dit vlak al meer ervaring opgedaan met bewezen successen, hier en daar ook zonder of veel minder chemie, zeker na verloop van tijd. Maar internationale ervaringen zijn niet rechtstreeks naar de Nederlandse context te vertalen. Directzaai kan niet altijd en overal, alles hangt af van de specifieke situatie en context. Directzaai moet daarom ontwikkeld worden voor Nederlandse omstandigheden door op proefpercelen experimenten onder reële omstandigheden uit te voeren om de veelbelovende innovaties van regeneratieve landbouw grondig te testen, dus directzaai in combinatie met andere regeneratieve maatregelen.
  Dit is wat wij proberen te doen, en wij gaan graag met u in gesprek want samen komen we verder
  Onder het motto, ‘anders kijken, anders denken en anders doen! ONTDEK, GA IN GESPREK EN DOE MEE! Meer informatie en onze contactgegevens vind u op onze website
  We horen u graag.deze reactie is automatisch gemodereerd

 2. Ajaan Hijmans: “In Nederland is vooral de afhankelijkheid van chemie een probleem.” en “Het kwartje viel tijdens een studiereis naar Brazilië.”

  Heeft de heer Hijmans tijdens zijn verhelderende studiereis ook nog even geïnformeerd naar het gebruik van Roundup Ready gewassen in Brazilië?

Beheer
WP Admin