Foto: Cor Salverius Fotografie AlgemeenNieuws

Onderzoek: mogelijk andere bron voor glyfosaat in water

De aanwezigheid van glyfosaat en de afbraakstof AMPA in Europees oppervlaktewater laat zich niet alleen verklaren door het gebruik van onkruidbestrijders. Dat stellen Duitse onderzoekers in een artikel dat is gepubliceerd op Research Square.

Het artikel is niet peer-reviewed. Dat betekent dat er geen toets is geweest van de publicatie door andere wetenschappers, die niet bij het onderzoek betrokken waren, maar er wel deskundig op zijn. De auteurs van het onderzoek zijn werkzaam voor de Eberhard Karls Universität Tübingen en het Zweckverband Landeswasserversorgung.

De onderzoekers hebben gekeken naar meetgegevens van glyfosaat en AMPA in oppervlaktewater. Ze komen tot de conclusie dat de gemeten waarden niet in lijn zijn met het seizoensgebonden gebruik van glyfosaat als gewasbeschermingsmiddel. In de Verenigde Staten is er wel een duidelijk verband zichtbaar tussen de gemeten glyfosaatwaarden en het gebruik van glyfosaat in de landbouw.

Stoffen in Europese wasmiddelen

De onderzoekers veronderstellen dat er nog een andere bron is voor glyfosaat in Europese rivieren. Mogelijk ontstaat glyfosaat en AMPA door stoffen die in Europese wasmiddelen voorkomen, maar niet in Amerikaanse wasmiddelen worden gebruikt, aldus de auteurs. “Alle gegevens wijzen duidelijk op de aanwezigheid van een nog onbekende, maar belangrijke stedelijke bron voor glyfosaat in Europa, die niet verband houdt met de toepassing van herbiciden, maar eerder met afvalwater”, schrijven de auteurs.

Zij geven onder meer aan dat uit onderzoek is gebleken dat glyfosaat en AMPA ook (veel) worden aangetroffen in rioolwaterzuiveringsinstallaties, waar vooral huishoudelijk afvalwater wordt verwerkt. Die hoge waarden van glyfosaat en AMPA kunnen niet worden verklaard door stedelijk gebruik van glyfosaat, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers constateren dat beperkingen van het gebruik van glyfosaat of zelfs een verbod (Luxemburg), geen duidelijke veranderingen laten zien in de gevonden gehalten aan glyfosaat of AMPA in oppervlaktewater.



LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Glyfosaat residu in voeding wordt met de urine uitgescheiden en komt dus in het riool terecht.
    Vrijwel elke stedeling produceert urine met een beetje glyfosaat.

  2. C.Heythuysen

    Agrarische sector, stel een onderzoek in naar de stoffen in het geloosde rioolwater, in het bijzonder die residuen welke gelinkt kunnen worden aan de beschermings en bestrijdingmiddelen. Anders komen de feiten nooit op tafel. De overheid zal niet zijn eigen rioolzuivering gaan onderzoeken op deze feiten.

  3. Roundup is vrij verkrijgbaar bij tuincentra wordt vaak gebruikt in hoge dosering op groen stoepen en bij gras tussen de tegels een buitje er op en het gaat zo het riool in.

  4. Snap niet dat particulieren round up vrij kunnen kopen. Gebruiken het vaak in hoge doseringen op groene stoepen en met gras tussen de tegels ,een buitje er op en het gaat rechtstreeks het riool in.

    1. Particulieren kinnen geen glyfosaat kopen en het werkt ook niet tegen groene aanslag . Round Up is niet altijd Glyfosaat en Glyfosaat is niet altijd Round Up

  5. Jaaaaa, andere oorzaken voor vervuiling dan boeren…… De MOB wijst gewoon ALTIJD naar de boer dan haalt dat ook weer de pers. Ook nu is het in Nederland teveel gevraagd om te zoeken naar eerlijke en volledige oorzaken maakt niet meer uit waar het om gaat, stikstof, glycosfaat of dinoterb, gewoon die boer, akkerbouwers en bollenteelt het land uit treiteren. Goed op weg in de zogenaamde rechtsstaat, die helaas al langer voor boeren niet meer geldt.

  6. boeren zijn niet de vervuilers…. als je nu alle boeren uit nederland verwijderd, is het oppervlaktewater vele male vuiler, dan vandaag de dag.. immers er komen veel meer huizen/ vervuileenheden bij in de toekomst….

Beheer
WP Admin