VarkensNieuws

NVV niet blij met extra eisen Nederlandse zeugen

Den Haag – De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is teleurgesteld dat Nederland vasthoudt aan de eis dat zeugen vier dagen na inseminatie in de groepshuisvesting geplaatst moeten worden.

Deze eis, die officieel 1 januari 2013 ingaat, is strenger dan de Europese regelgeving. Die eist dat de zeugen binnen vier weken na de inseminatie in groepen worden gehuisvest.

Volgens Michel Schoneveld van de NVV moet de ondernemer de vrijheid kunnen hebben om aan de Nederlandse eisen of Europese eisen te voldoen. “Uit de praktijk merken we dat bedrijven, die huisvesting en management goed voor elkaar hebben, toch problemen met de vruchtbaarheid van de zeugen zien als ze deze na vier dagen in de groepshuisvesting brengen. Vooral het aantal terugkomers is groter”, aldus Schoneveld. De NVV vindt het goed dat voor sommige concepten (zoals Beter Leven kenmerk)  de eis van vier dagen blijft gelden bestaan. Schoneveld: “Dat is prima. Als ze dat goed voor elkaar krijgen worden ze daar ook voor beloond en de ondernemer kiest hiervoor. Maar andere bedrijven doen het beter als ze de zeugen binnen 28 dagen na inseminatie bij elkaar voegen”. Daarnaast vindt NVV dat de concurrentiepositie van de Nederlandse varkenshouderij nadelig wordt beïnvloed door extra eisen boven op de Europees wetgeving te hanteren.

De NVV heeft daarom samen met LTO Nederland vorige week een brief gestuurd naar Bleker met het verzoek om binnenkort dit thema nader te bespreken. Bleker heeft echter nog niet gereageerd. De NVV was daarom verrast dat Bleker afgelopen woensdag met een Kamerbrief naar buiten kwam waarin stond dat er wordt vastgehouden aan de vier dagen-regeling.

De NVV pleit ook voor een regeling voor de zeugenbedrijven die niet voor 1 januari 2013 aan de nieuwe eisen voor groepshuisvesting kunnen voldoen. Veel bedrijven hebben al lang geleden een vergunning aangevraagd, waar ze nog steeds op wachten door vertraging bij lokale overheden. Ze kunnen dus niet op tijd de stal verbouwen en halen daardoor mogelijk niet de deadline van 1 januari. Voor deze bedrijven moet een oplossing komen omdat het hier om overmacht gaat”, aldus Schoneveld.

Volgens de NVV gaat het om honderden bedrijven die op deze manier tussen wal en schip vallen.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin