Pieter Omtzigt tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van zijn partij Nieuw Sociaal Contract. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Nieuw Sociaal Contract: stop op bouw megastallen, stikstofwet van tafel

​De partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract, wil geen nieuwe vergunningen voor megastallen. Verder moet de huidige stikstofwet van tafel en worden vervangen door reductiedoelen op basis van stikstofuitstoot.

De partij van Pieter Omtzigt presenteert vandaag als een van de laatsten hun verkiezingsprogramma. “Ik zeg het maar voor de duidelijkheid, bij ons krimpt de veestapel en komen er geen nieuwe megastallen”, licht Omtzigt zijn plannen voor de landbouw toe. Vorige week liet NSC-kandidaat Harm Holman al weten dat NSC voorziet dat er minder vee in Nederland zal zijn, volgens de plannen van zijn partij.

Nieuw Sociaal Contract heeft de Tweede Kamerkandidaten mee laten schrijven aan het partijprogramma. De landbouwonderwerpen zijn te vinden in het negende hoofdstuk, onder de kop ‘Onze fysieke leefomgeving’. In het programma formuleert NSC een standpunt over veel aspecten van het landbouwdebat, van het verdienmodel en grondgebondenheid tot internationale handelsverdragen en het afschaffen van de kritische depositiewaarde (KDW).

Lees het laatste nieuws over de verkiezingen

Pleidooi NSC voor een agrarische hoofdstructuur

Een aantal opvallende punten uit het programma: Nieuw Sociaal Contract pleit voor een ‘agrarische hoofdstructuur’, dat is grond die geschikt is voor landbouw en ook als zodanig beschermd moet worden. De veehouderij, die in het programma steevast ‘veeteelt’ wordt genoemd, moet meer in evenwicht zijn met de omgeving. Daarin is volgens NSC ruimte voor een regionaal circulaire melkveehouderij en een stuk minder ruimte voor intensieve sectoren als varkens, geiten, kalveren en pluimvee. Dit ‘vanwege de grootschalige import van veevoer en afvoer van mest’, aldus het programma. De veehouderij moet sowieso strenger en duurzamer en NSC wil een strategie voor nationale voedselzekerheid.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Aanpak piekbelasters moet stoppen

Over stikstof schrijft NSC dat de uitstoot ‘significant moet zijn teruggedrongen in 2035’. Boeren moeten met behulp van een afrekenbare stoffenbalans de ruimte krijgen om de emissienormen te halen. De huidige piekbelastersaanpak, gebaseerd op Aerius, moet stoppen.

Opkoopregelingen moeten zich focussen op concentratiegebieden, stoppers en verouderde bedrijven. De KDW moet uit de wet en het natuurbeleid moet kijken naar de actuele staat van de natuur. Ook wil NSC onderscheid tussen ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx).

In de toelichting aan de pers noemde Omtzigt ook nog het stoppen met de aanleg van windmolenparken op land en zonneweides. Om de waterkwaliteit te verbeteren, moet de uitspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen worden verminderd. Daar horen ook strengere afspraken met buurlanden over de waterkwaliteit van de Rijn, Maas en Schelde bij.

Reacties

  1. Volgens mij is dit programma nog niet zo beroerd. Bescherming van agrarisch gebied tegen windmolens en zonnepanelen, een begrijpelijke stikstofmethodiek, rekening houden met watervervuiling door bovenstroomse landen, een betere balans tussen grond en stront, en het hete hangijzer: minder vee.
    Ik denk dat met name het laatste zichzelf oplost als ik zie hoeveel vrijwillige stoppers er zijn.
    Eenn coalitie van NSC, VVD,BBB en BvNL zou me prima zijn.

  2. Voor zover ik weet is de veestapel in de afgelopen 23 jaar al met 25% verkleind. Dus in de komend 12 jaar nog een keer 5-10% erbij en we hebben de doelstelling gehaald. En dat past ook redelijk met de mogelijkheid om dmv echte innovatie te reduceren en dan in 2035 de 35% reductie te halen. De landbouw gaat dit wel halen maar de rest? 35% reductie in de energievoorziening? Dat lukt alleen met kernenergie en wie wil zo’n ding in z’n achtertuin? En in de winter je auto en vrachtwagen elektrisch opladen????? Om over het vliegverkeer maar helemaal niet te spreken.

  3. Wettelijk gezien bestaat er geen omschrijving voor het begrip megastal
    Wat bedoelt hij nu een megastal een stal met meer dan 10000 vleesvarkens op minder dan 10000 m2, of een stal voor 10000 vleesvarkens verdeelt over 5 ha met uitloop.
    Dit wordt niks er wordt ook geopperd een reductie van de veestapel van 30 tot 35% daar heb ik altijd al voor gepleit dat is uitvoerbaar maar ook handhaafbaar en dat is ook duidelijk voor de betrokkenen al zullen ze daar niet blij mee zijn.

  4. 7.500 vleesvarkens of;
    1.200 moedervarkens of;
    120.000 leghennen of;
    220.000 vleeskuikens of;
    250 melkkoeien of;
    2.500 vleeskalfjes

    Dit wordt door de huidige overheid gehanteerd als megastal. Alleen de ene overheid bekijkt het dan per stal, de andere weer per locatie.
    In het artikel wordt gesproken over bouwvergunningen, dat zou dan per stal zijn.

  5. Wat valt er volgens NSC onder Mega stallen? Deze benaming is nog door geen enkele politicus of ambtenaar voorzien van een label met Getal of afmeting. Hier kun je als ondernemer dan ook niets mee.

Beheer
WP Admin