Tarweoogst in Oldambt, Groningen. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Nieuwe mindset in noordelijke provincies, maar boer merkt nog weinig

In de provincies is een ‘andere wind gaan waaien’, aldus de drie landbouwgedeputeerden in de noordelijke provincies. Maar in de praktijk is daar nog weinig van te merken, is de conclusie van boeren én bestuurders.

De BBB-gedeputeerden van Friesland, Drenthe en Groningen vertellen op de ledendag van de noordelijke regio van LTO Noord hoe moeilijk het is om de ‘tanker’ van het landbouwbeleid te keren.

Drentse gedeputeerde Jisse Otter heeft soms ook weinig vertrouwen in hoe het Rijk dingen aanpakt, blijkt als het gaat over de blijvende onzekere situatie van PAS-melders. “Als de regels niet veranderen, wordt er in Drenthe geen PAS-melder gelegaliseerd.”

Verschillen tussen provincies

Groningse gedeputeerde Henk Emmens was niet aanwezig, maar vertelde in een video dat de provincie soms niet veel meer kan doen dan problemen van boeren aankaarten bij het landbouwministerie of andere medeoverheden. Een Groningse akkerbouwer wilde namelijk wel in Friesland wonen, als het om de aanwijzing van de Nutriënten verontreinigde gebieden ging. Hij zit namelijk op de Groningse klei, waar de fosfaatwaarden in de grond te hoog zijn, maar wordt nu gekort op stikstofgift. “Alsof je kat te dik is en je de hond op een sla-dieet zet.” In Friesland is beter rekening gehouden met de grondomstandigheden. Emmens kon daar helaas geen pasklare oplossing voor bieden. Zijn Friese collega wist ook niet precies de vinger te leggen op het verschil tussen de Friese en Groningse aanpak, dit ligt namelijk weer bij de waterschappen.

Te weinig geld voor stikstofaanpak

Friese gedeputeerde Femke Wiersma wil nog eens in gesprek met minister Van der Wal als het gaat om het geld voor de stikstofaanpak. De provincies hebben collectief namelijk een rekening bij het Rijk ingediend voor € 58 miljard, terwijl volgens de minister er zo’n € 16 miljard voor de provincies is. Onacceptabel, vindt Wiersma: “De overheid vraagt ons om een villa te bouwen, maar we krijgen geld voor een tuinhuisje.”

De provincies zijn verantwoordelijk voor de gebiedsgerichte aanpak, de provinciale plannen voor het landelijk gebied. Het is een puzzel die alle drie gedeputeerden willen leggen. Emmens heeft het over het werken vanuit het ‘DNA’ van een gebied, waarbij de combinatie van (landbouw)economie en natuur in balans moet zijn.

Jonge boer Johannes van der Veer wilde weten hoe de provincies boeren kunnen helpen om agrarische bedrijven over te nemen,. Hij hoorde de antwoorden van de gedeputeerden gelaten aan. Hij kreeg vooral ‘politiek correcte antwoorden’, “maar dat had ik ook wel verwacht”, zei hij. De gedeputeerden willen wel, maar hebben ook te maken met de politieke realiteit in Den Haag.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin