Uitrijseizoen op bouwland is een maand verkort en gaat pas op 15 maart in. - Foto: Hans Banus AlgemeenNieuws

Nieuwe mestregels bekend; mestseizoen bouwland start een maand later

Drie mestmaatregelen zijn ingegaan per 1 januari: strorijke vaste mest uitrijden mag een maand eerder, drijfmest op bouwland mag pas vanaf 15 maart (met uitzonderingen) en er geldt een verplichte 1:4 rotatie rustgewas op zand en klei.

Met onmiddellijke ingang voert het kabinet drie nieuwe mestregels uit het zogeheten zevende actieprogramma nitraatrichtlijn in. Het gaat om

  • verlenging van de uitrijperiode voor strorijke, vaste mest
  • een latere start van het mestseizoen op bouwland
  • de verplichte 1:4 teelt van rustgewassen op zand- en lössgrond

Dat maakte minister Piet Adema van LNV bekend. Een aantal andere zaken uit het actieprogramma is nog niet klaar voor invoering en volgt nog.

Strorijke, vaste mest mag vanaf 1 januari

Vaste, storijke mest uitrijden mag nu vanaf 1 januari. Dat is een maand eerder dan tot nu toe. De einddatum van dit uitrijseizoen blijft wel staan op 1 september. De inschatting is dat later uitrijden kans op uitspoeling van stikstof vergroot.

Uitrijseizoen bouwland start maand later

Het uitrijseizoen op bouwland is een maand verkort en gaat pas op 15 maart in, en niet meer op 15 februari.

Over deze maatregel was veel te doen. Het ministerie wil zo de periode tussen het uitrijden van drijfmest (en vloeibaar zuiveringsslib) en planten, poten of zaaien zo kort mogelijk houden, wat de kans op uitspoelen beperkt.

Uitzonderingen kortere mestseizoen bouwland

Een aantal gewassen is uitgezonderd. De minister noemt:

  • boerenkool
  • aardappelen
  • granen
  • broccoli
  • bloembollen

Deze gewassen mogen ook van 16 februari tot 15 maart bemest worden.

Het moment van inzaaien, poten of planten van gewassen die eerder bemest mogen worden, is vrijgelaten. Telers kunnen zelf beslissen hoe ze het bemesten zo dicht mogelijk op het planten plannen.

Wel geldt een meldplicht. Telers moeten zelf aangeven welke grond ze vroeg bemesten en welk (daarvoor aangewezen) gewas daar er komt.

Het uitrijseizoen op bouwland eindigt op 1 augustus, met een aantal uitzonderingen, zoals groenbemesters, winterkoolzaad voor zaadwinning en bloembollen. Daar mag tot 15 september uitgereden worden.

Lees ook: Jaar uitstel voor verplichte bufferstrook en vanggewassen

Verplichte gewasrotatie met rustgewassen op zand en löss

Op alle percelen op zand- en lössgrond geldt met ingang van dit jaar een verplichte 1:4 rotatie met rustgewassen. Dit kan op perceelsniveau door de jaren heen, maar ook door strokenteelt op een perceel.

Vooral telers van zetmeelaardappelen en andere bedrijven met intensieve bouwplannen merken hiervan financiële gevolgen, erkent de minister. Zij moeten een hoogrenderend gewas eens per vier jaar vervangen door een rustgewas dat minder opbrengt.

Gevolg voor vollegrondsgroentetelers minder groot

Volgens LNV is het gevolg voor vollegrondsgroentetelers minder groot. Zij hebben een betere concurrentiepositie op de markt voor ruilgrond waardoor ze beter in staat zullen zijn hun teeltplan aan te houden.

Deze rotatieverplichting geldt alleen op zand en löss omdat daar de grootste problemen zijn in verband met het halen van doelen voor Nitraatrichtlijn en Kaderrichtlijn Water.

Rooigewassen staan niet op de lijst met rustgewassen.

Het jaar 2023 is referentiejaar voor de telling van het rustgewas. Uiterlijk in 2026 moet op elk perceel een rustgewas geteeld zijn.

Er zijn twee uitzonderingen voor de verplichte rotatie: ten eerste langjarige teelten zoals fruit. En ten tweede biologische bedrijven.

Lees ook: Alles op een rij over aanscherpingen van het mestbeleid.

Reacties

  1. geveringk, vertel nog eens wat over die welvarende (boeren) tijd, die wij aanduiden als de middeleeuwen.

    1. Voorkom blunderen in het heden door te kijken naar het verleden. Zoek zelf maar op over de midieval warm period and the little ice age. Vele miljarden worden uitgegeven op basis van uiterst onbetrouwbare modellen en doomsday scenario’s (emotie) terwijl we uit de geschiedenis al weten dat een beetje extra warmte alleen maar van groot voordeel is voor de mensheid.

  2. Geverink, het lijkt er op, dat jouw parate kennis over de middeleeuwen wat hiaten vertoont.
    Dat was een donkere tijd, die bestond uit een overwegend agrarische economie vol onderdrukking en armoede. Misoogsten (die vaak voorkwamen) waarbij de adel(bezitter van de grond) toch hun deel moesten hebben en de horigen armoe leden. De denkwijze was gebaseerd op religie (het christelijk geloof). Ze moesten onderdanig zijn aan het over hun gestelde gezag(dom houden, weet je wel? ). De dreiging van de hel is een erfenis uit de middeleeuwen. Je kunt beter boer zijn in 2023 met een strenge mestwetgeving en GLB inkomenssteun vanuit de EU. Als je jezelf tenminste geen horige van de Rabo c.s. hebt gemaakt.

    1. We kunnen zo het verleden heeft bewezen prima omgaan met wat hogere temperaturen. De kleine ijstijd tussen 1400 en 1900 was ietsje kouder dan nu en zorgde voor een hele bak ellende door misoogsten en daaraan verbonden ziekte. Hier op aarde schommelde temperatuur tussen de 12 en 22 graden. We zitten nu met 12 graden aan de lage kant van de schaal.

  3. Vrijwel de gehele wetenschap(en zelfs de Rabo) is overtuigd, dat acute maatregelen nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering en de vernietiging van de natuur binnen de perken te houden.
    Uiteraard uitgezonderd de “boeren”-wetenschappers en een paar daaraan gerelateerde politici.
    En als je nu nog langer doorgaat door met stront-gesjagger de boel te belazeren, dan komen er ongetwijfeld zo weer nog strengere regels. En die overheidsmaatregelen zijn volkomen terecht.
    Dus onderneem nu uiteindelijk eens een werkelijk serieuze poging om je gewoon aan de regels te houden, zoals dat hoort.

    1. Waar *** je over? In de middeleeuwse warme periode was het veel warmer dan het nu is en het was een hartstikke welvarende tijd!deze reactie is automatisch gemodereerd

    1. Suikerbieten zijn vergeten of bewust weg gelaten. Nu iedere geleerde roept dat het klimaat verandert en de temperatuur stijgt en daarmee zou het groeiseizoen wel eens naar voren kunnen worden verschoven.

  4. Ik mis graszaad in het rijtje, ook een gewas wat vroeg bemest moet worden, was meestal het
    eerste waar op bemest werd was ook belangrijk voor de opbrengst maar ja dit gewas zal te klein zijn om een uitzondering op te geven zeker?!

Beheer
WP Admin