foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Nieuw ‘trilbiggenvirus’ ontdekt in Oostenrijk

Wetenschappers van de Diergeneeskundige Universiteit van Wenen hebben een nieuw neurotroop pestivirus ontdekt in trilbiggen.

Het LINDA-virus (Lateral shaking Inducing Neuro Degenerative Agent) is verwant aan het Austtralische Bungowannah virus en het Klassieke Varkens Pest (KVP) virus.

LINDA-virus beschadigt hersenen en ruggenmerg

De onderzoekers dachten aanvankelijk te maken hebben met een onlangs ontdekte variant van een pestivirus dat trilbiggen veroorzaakt. Deze variant werd echter niet aangetoond bij onderzoek van biggen van het getroffen bedrijf. Een nieuw ontwikkelde test leidde de wetenschappers uiteindelijk naar het LINDA-virus dat de hersenen en het ruggenmerg beschadigt, wat zich uit in onophoudelijk trillen.

Onduidelijk hoe gevaarlijk virus is

Het is onbekend in welke mate het LINDA-virus is verspreid onder de Oostenrijkse varkensstapel. Evenmin is duidelijk hoe gevaarlijk het virus is voor de varkenshouderij maar het kan grote gevolgen hebben omdat het ook biggen via de baarmoeder van dragende zeugen kan infecteren. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid omdat perstivirussen alleen bij hoefdieren voorkomen.

Beheer
WP Admin