Na gebruik van een liefst geregistreerd product wordt de klauw verbonden met een fel verband. Zo nodig moet de behandeling herhaald worden tot de wond genezen is. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Mortellaro vraagt dubbele aanpak

In de bestrijding van de klauwaandoening Mortellaro is zowel op dierniveau als koppelniveau actie nodig.

Mortellaro of digitale dermatitis gedraagt zich in een koppel als een infectueuze ziekte. Daarom moet je niet alleen de dieren met letsels behandelen maar ook op koppelniveau actie ondernemen. Dat laatste is dan vooral om de infectiedruk op het bedrijf te verminderen, stelt Royal GD in het blad Herkauwer.

Het is belangrijk om de aandoening daar te bestrijden waar die voorkomt. Als groepen vee zoals jongvee nog vrij zijn van Mortellaro, is het zaak dat zo te houden. Het is dan raadzaam om bij betreden van Mortellaro-vrije groepen in elk geval schoon schoeisel aan te trekken, of dat voor elke groep eigen materiaal zoals laarzen, bezems en schoppen aanwezig is en gebruikt wordt. Uit onderzoek van GD uit het verleden is gebleken dat dieren die als pink een Mortellaro-infectie hebben doorgemaakt, een zes maal zo grote kans hebben dat dit zich als ze melkvaars zijn, opnieuw openbaart.

Lees ook: Mortellaro wijdverbreid in Nederlandse veestapel

Mortellaro in vijf stappen behandelen

GD beschrijft de individuele behandeling van geïnfecteerde dieren met letsels in vijf stappen. Als eerste moet de wond en de omgeving ervan schoon zijn door het te wassen met water. Daarna moet het worden drooggemaakt met een schone doek. Vervolgens kan het product, bij voorkeur geregistreerd voor behandeling van Mortellaro, worden aangebracht. Gebruik daarna een gaasje tussen het behandelde deel en het aan te brengen verband. Dat verband moet liefst een felle kleur hebben, zodat goed opvalt dat het dier behandeld is. Laat een verband drie tot maximaal zeven dagen zitten.

Het helpt om dieren die behandeld worden te ondersteunen met een pijnstiller (NSAID). Dat bevordert het eerder eindigen van kreupelheid en heeft een gunstig effect op de melkproductie.

Als laatste geldt dat de behandeling moet worden herhaald totdat de huid volledig is genezen. Als na drie behandelingen onvoldoende herstel optreedt, adviseert GD de eigen dierenarts in te schakelen.

Reacties

  1. Beetje achterhaald dit, AutoHoofClean Mat, structureel constant gehele klauw reinigen en verzorgen met daarbij desinfectie afgestemd op infectiedruk. Stuk makkelijker en preventief. Scheelt een hoop leed bij de koe en een hoop werk en negatieve energie.

Beheer
WP Admin