Mogelijk komt er een maxium aan de melkproductie per hectare. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Mogelijk maximum aan melkproductie per hectare

De melkproductie wordt mogelijk aan een maximum per hectare gekoppeld.

Landbouwminister Henk Staghouwer onderzoekt of dat een mogelijkheid is. Hij zal daarover nog voor de zomer uitsluitsel geven.

Staghouwer verdedigt dinsdag in de Eerste Kamer de wijziging van de meststoffenwet om de definitie van melkvee aan te passen en voor het invoeren van afromingsvrije lease van 100 kilo fosfaat per bedrijf.

De minister zegt dat het ook mogelijk is dat het melkveefosfaatplafond (84,9 miljoen kilo) zal worden verlaagd. Dat is een optie die kan voortvloeien uit de gesprekken met de Europese Commissie over het behoud van de derogatie. De afspraken kunnen mogelijk ook effect hebben op andere plafonds.

Omvang rechten beperken

Op dit moment zit de fosfaatproductie in de melkveehouderij niet boven het plafond. Tegelijk zijn er nog wel meer fosfaatrechten dan het plafond. Het streven is om de omvang van het aantal rechten naar beneden te krijgen, zodat het ook theoretisch niet langer mogelijk is dat het plafond wordt overschreden.

Reacties

  1. het verhaal van schouten komt weer uit de kast…100% mestverwerken als je niet grondgebonden bent…Staghouder is Schouten 2.0 in nog eigenwijzere uitvoering ben ik bang voor

  2. kunnen gelijk alle innovaties overboord. Kan wageningen UR ook worden gesloten
    wat een waanzin in een land dat bekend staat om zijn innovatieve landbouw

    1. De vleeskalveren stonden al snel op de rol om te saneren (sorry voor het woord, maar leuke woorden bestaan er niet voor). Krachtvoerimport van overzee en mogelijk Oekraïne inperken gaat zeker ten koste van varkens en kippen. De signalen zijn er nu al dat de inkrimping stevig wordt doorgezet.

  3. Als ze het mogelijk maken om samen te werken met een akkerbouwer zonder allerlei trucken uit te moeten halen is het totaal geen probleem. Maar daar wringt de schoen!

  4. Tja, koeien melken wordt hier in Nederland een hele dure hobby. Alleen nog maar voor de “happy few”. Over sociaal gesproken……………..

    1. De boer moet voor de producten krijgen wat ze moeten opbrengen. Laag betaalden toegang bieden tot goede voeding is een maatschappelijke taak. Hoger minimum inkomen en hogere uitkering. Geen prijspolitiek met landbouwproducten.

  5. Helemaal met Bennie eens. Ik liep 40 jaar geleden stage bij een boer, en die schreef destijds al een brief naar Braks (destijds minister van landbouw) om de melkveehouderij grondgebonden te maken.
    Dat had een heleboel problemen voorkomen…………..

    1. @Freddie. Het idee van je stage boer had veel problemen voorkomen. Inderdaad. Helaas had Braks een KVP agenda die inhield geef de landbouw vooral in het Zuiden goede start mogelijkheden. We hebben daar niet voor niets heel erg veel intensieve veebedrijven, meer dan in andere landsdelen.

    1. Excuus
      Eigendom bepaald %
      Mestafzetovereenkomst
      En een klein deel zonder binding

  6. 1,5 GVE per hectare is 1melkkoe met bijbehorende jongvee
    De doelstelling van 25% bio, de KRW en alle andere doelen gaan we halen
    Eindelijk rust in de sector ✅

  7. Voordat iedereen begint met feest vieren:
    Ambtenaren zitten te denken aan 1,5 GVE per hectare eigendomsgrond. Succes Rfc met het melkvolume👍

    1. Lijkt me niet onredelijk 1.5 gve .
      Temeer gezien de opgave van de KRW en KDW en later CO2.

    2. Lijkt me niet onredelijk 1.5 GVE gezien de opgave van de KRW en de KDW en later CO2

    3. Alleen eigendom?
      Erfpacht, reguliere pacht niet?
      Dan blijft er maar weinig melkvee over in NL
      Kunnen de TBO’s zelf hun grond beheren, dat zal vast niet de bedoeling zijn.

  8. Dat hadden ze 35 jaar geleden moeten doen, direct na invoering van het melkquotum. Dan had het melkquotum maar een kwart gekost wat het de afgelopen 35 jaar heeft gekost. Groeiende boeren hadden de helft van de benodigde grond kunnen betalen van het geld wat het quotum minder had gekost.

  9. Indien de veehouderij grondgebonden wordt, lijkt me niet meer dan billijk om akkerbouwers ook de kans te geven zich te ontwikkelen als melkveehouder. Op deze wijze kan hij een gemengd bedrijf ontwikkelen om zijn bodemvruchtbaarheid op een hoger niveau te brengen.

    1. Ja mee eens heb het altijd al vreemd gevonden dat een akkerbouwer geen kippen of koeien mag houden en over mag schakelen als hij voor de tarwe geen cent kan krijgen

  10. Dat kan in elk geval het streven naar een grondgebonden veehouderij dichter bij brengen .
    Ligt aan de hoeveelheid kg melk per/ ha .

    1. Grondgebonden is slecht voor het milieu ga maar eens in gesprek met Dijkhuizen oud voorzitter van de Wageningen universiteit

Beheer
WP Admin