Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Minister: verder praten over toekomst landbouw, maar geen nieuwe onderhandelingen

Minister Piet Adema komt over 3 maanden met een toekomstvisie voor de landbouw. Hiervoor gaat hij opnieuw overleggen met boeren en bedrijfsleven. “Maar ik ga geen nieuwe hoofdtafel optuigen”, aldus de minister.

Zonder de vertegenwoordigers van de keten en de boeren te spreken, kan Piet Adema geen nieuw kabinetsplan voor de landbouw maken. Dat zegt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) tijdens het debat over het gesneuvelde landbouwakkoord donderdag. Daarin verwijst hij onder andere naar afspraken die er moeten komen om marges in de keten af te romen en door te spelen naar boeren om deze ondernemers te ondersteunen in verduurzaming van het bedrijf.

“Ik heb het nagevraagd, dat kan ik niet eenzijdig opleggen. Daar heb ik de supermarkten en de verwerkers bij nodig. Dus gaan we opnieuw om tafel”, stelt de minister.

Verbazing Kamerleden

Datzelfde geldt volgens de minister ook als het gaat om de samenstelling van veevoer. Een wens in het concept-landbouwakkoord is om veevoer voor 70% uit reststromen te laten bestaan. “Daarvoor zijn gesprekken met de voerfabrikanten nodig.”

Dit tot verbazing van sommige Kamerleden, die vinden dat de minister zijn eigen plan moet trekken. Daar is Adema niet voor. Hij wil de boerenorganisaties betrekken bij zijn plan. “De afgelopen maanden hebben we ook gewerkt aan vertrouwen. Het breekbare lijntje dat we hebben opgebouwd, wil ik niet laten knappen.”

Heftig gefrustreerd

De minister noemt het concept consequent het ‘niet-Landbouwakkoord’, omdat er geen akkoord is bereikt door de onderhandelingen. Hij hekelt in het debat de timing van het weglopen van LTO.

Over de avond dat de grootste boerenbelangenbehartiger de rug toekeerde vertelt minister Adema: “Neem het onderwerp doelsturing. We hadden nog veel concrete punten. We hadden een budget voor onderzoek en plannen om het in de wet te verankeren. We waren bezig met een alternatief voor de grondgebondenheidsnorm. Maar LTO wilde er niet naar luisteren.”

Later zegt hij: “Alsof je met een stapel huiswerk bij de juf komt en die zegt ‘laat maar, ik heb er geen belangstelling meer voor’. Dat heeft mij heftig gefrustreerd.”

Geen lege portemonnee

In het concept zat € 13 miljard aan financiering. Daarover was nog wat onduidelijkheid. De financiële tabel was alleen de inzet van het kabinet in de context van het akkoord. Het was een onderhandelingsinzet waar geen handtekeningen onder staan.

Adema zegt daarover: “We hadden een akkoord van het kabinet om dit op deze manier naar voren te brengen.” Ook de verhalen dat minister Adema met lege portemonnee aan de onderhandelingstafel zat, ontkracht de landbouwminister.

“Maar soms moest ik terug naar het kabinet. Dan zei ik: ‘Jongens, iemand heeft hier een idee, dat vind ik de moeite waard.’ Dan zijn daar best discussies over geweest in het kabinet. Maar er is geen punt geweest waar ik het kabinet niet van heb kunnen overtuigen. Zoals van de GVE norm naar een graslandnorm.”

>> Lees hier het eerste deel van het debat.

Beheer
WP Admin