De mobiele installatie voor het maken van SteenFos-mest. Met een vijzel wordt het blad en de mest tot een product geperst. - Foto: SteenFos AlgemeenNieuws

Mestverwerking met gebruik van boombladeren

Het Duitse bedrijf A+M Unternehmensberatung rijdt met een demomachine rondt voor het mengen van mest met bladeren.

Het proces heeft de naam SteenFos, staat in het persbericht. Met SteenFos wordt gedroogd blad gemengd met drijfmest, zodat een organische meststof ontstaat. De bladeren nemen de vloeibare fractie op van de mest en binden de mineralen. De meststoffen komen weer geleidelijk vrij en uitspoeling van nitraat naar het grondwater wordt beperkt, claimt het bedrijf.

De werking van SteenFos-mest wordt zowel in het laboratorium als in het veld uitvoerig onderzocht door de Hogeschool van Osnabrück. Hoofdvraag is hoe het zit met de bemestingswaarde van het product. Van belang is daarbij de bepaling van het moment dat de nutriënten vrij komen en in welke mate.

Lees verder onder de foto.

Het eindproduct zoals dat uit de machine komt. Vezelrijke, tamelijk vochtige organische mest. - Foto: Kees van Dooren
Het eindproduct zoals dat uit de machine komt. Vezelrijke, tamelijk vochtige organische mest. - Foto: Kees van Dooren

Alternatief voor mestverwerking

Het bedrijf verzendt ook monsters met SteenFos-meststof. Het spul is heel structuurrijk en vrijwel reukloos. Door er flink in te knijpen komt er iets vocht uit. De bedoeling is het project uit te werken tot een marktrijp product. De Duitse overheid verstrekte € 640.000 subsidie om de ontwikkeling van SteenFos te ondersteunen. De ontwikkelperiode is in ieder geval drie jaar.

De techniek is volgens het betrokken bedrijf een groen alternatief voor mestverwerking. Gemeenten zijn jaarlijks veel geld kwijt om van het blad af te komen. Boeren kunnen er een prima meststof van maken.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Ik heb er geen verstand van maar zou ook eerder voor stro kiezen dan voor blad . Of het blad moet 100 % zuiver zijn . Als er blik ,plastic enz. tussen zit dit wordt in mijn ogen nooit 100% eruit gehaald als dat mogelijk is . Dan zitten we over enkele jaren met nog meer vervuilde grond . We zijn het pefas verhaal nog niet vergeten . denk ook aan de verschillende compost soorten of klasse . Hierin kunnen ook verontreinigingen in zitten . Wat dan bij die gehalte toelaatbaar is maar bij langdurig gebruik op de dezelfde percelen wat gebeurt er dan met de gehaltes in de grond . Niemand die de garantie kan geven wat de toekomst brengt . Alles is beter meetbaar en daar springen weer bedrijven bovenop om iets aan te tonen . En zo weer werk hebben voor onderzoek . Zij gaan dan lobbyen bij de politiek om hun kennis en product in de makt te zetten . De politiek kan dan hier op reageren door weer wetjes te maken en waardes vast te stellen . En na de mest en gewasverzorgingsmiddelen hebben we het volgende weer aan de broek hangen .

Beheer
WP Admin