Zuivelverwerkers richten zich op klimaatdoelen, waarbij boeren methaanuitstoot van koeien kunnen verminderen via speciale toevoegingen in veevoer. - Foto: Wick Natzijl RundveeNieuws

Meer zuivelverwerkers met CO2-doelen, doorberekenen kosten lastig

Zuivelverwerkers mikken op lagere CO2, maar kosten doorberekenen blijft uitdaging, zegt ING.

Steeds meer grote internationale zuivelverwerkers willen de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het maken van melk omlaag brengen, maar worstelen met het doorberekenen van de hogere kosten die daarmee gepaard gaan. Dat zegt ING in een analyse.

Afhankelijkheid van fossiele energiebronnen

Om hun klimaatdoelen te behalen zetten de zuivelverwerkers onder meer in op energiebesparende maatregelen en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen. Maar er ligt ook een grote taak voor de melkveehouders en hun leveranciers. Bijna alle uitstoot van zuivelproducten, 95%, vindt niet in de fabriek van zuivelverwerkers plaats maar elders in de keten. Vooral bij boeren. Die kunnen de uitstoot van methaan door melkkoeien bijvoorbeeld verminderen met behulp van bepaalde toevoegingen in het veevoer. Er zijn daarvoor extra uitgaven en investeringen nodig, maar consumenten hebben vooralsnog weinig extra geld over voor melk met een lagere CO2-uitstoot, concludeert ING.

Reacties

  1. Vorige week is de film “Climate: The Movie” in premiere gegaan. Van overheidsgeld onafhankelijke experts leggen onder andere uit waarom er volgens de data geen “Klimaat crisis” bestaat en waarom CO2 een waardevol gas is dat niks te maken heeft met de temperatuur op aarde. Via omroep ON is deze 1 uur en 19 minuten durende documontaire film met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Iedereen die CO2 omzet in landbouwproducten en iedereen die landbouwproducten consumeert doet er goed aan deze film te kijken.