Foto; Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Meer consumptie-aardappelen naar België en Duitsland

Nederland heeft in september meer consumptie-aardappelen geëxporteerd naar België en Duitsland. Mede daardoor komt de totale uitvoer in die maand nog net boven de 60.000 ton, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

België importeerde vorige maand net iets meer dan 25.000 ton aardappelen uit Nederland. Dat is aanzienlijk meer dan de 15.000 ton die er vorig jaar naartoe ging. Vergeleken met de jaren er voor is de hoeveelheid echter nog steeds veel kleiner. Sinds corona is de export van Nederlandse aardappelen naar België veel kleiner dan daarvoor.

De afzet naar Duitsland loopt daarentegen beter dan verwacht mag worden op basis van cijfers uit het verleden. De Duitsers hebben in september 9.392 ton geïmporteerd, waarmee het voorlopige totaal dit seizoen komt op 28.722 ton. Deze hoeveelheid is bijna 9.000 ton groter dan in dezelfde periode vorig jaar.

Senegal houdt boot tegen

In Afrika worden minder aardappelen afgeleverd. Dat komt met name doordat Senegal de boot afhoudt. Totnog toe blijft de afzet daar steken op 438 ton, terwijl het land vorig jara al ruim 13.000 ton importeerde. Ook Mali en Mauritanië tonen minder kooplust. Ivoorkust heeft inmiddels bijna 9.000 ton Nederlandse aardappelen geïmporteerd en dat is zo’n 500 ton meer dan vorig jaar. Gambia en Burkina Faso kopen ook meer aardappelen dan vorig jaar.

Beheer
WP Admin