Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Marokko vraagt nog grote hoeveelheden tarwe

Marokko heeft op dit moment nog een grote behoefte aan tarwe. De Europese Unie leverde afgelopen week bijna 255.000 ton aan dit Noord-Afrikaanse land, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Marokko is dit seizoen de grootste afnemer van tarwe uit de EU, omdat de eigen oogst door droogte kleiner uitviel. Met de hoeveelheid die vorige week is verscheept, komt de tussenstand al op 4,5 miljoen ton. Dat is 16% van alle tarwe die de EU verlaat. De Marokkanen kopen bijna drie keer zo veel tarwe in de EU als vorig jaar.

Minder EU-graan naar Algerije

Algerije is traditioneel de belangrijkste afnemer van Frans graan, maar de laatste jaren botert het niet zo tussen beide landen. Dit heeft gevolgen voor de export van Frans graan naar de voormalig Franse kolonie. Bovendien heeft Rusland twee jaar geleden weer een voet tussen de deur gekregen in de afzet van tarwe naar Algerije. Dat zorgt ervoor dat de stroom aan EU-graan richting Algerije afneemt.

Desondanks is Algerije dit seizoen nog goed voor bijna 14% van alle zachte tarwe die EU-landen exporteren. Dat komt mede door de hoge nood als gevolg van droogte. De totale afzet van zachte tarwe uit de EU naar Algerije bedraagt tot eind vorige week zo’n 3,9 miljoen ton. Andere grote afnemers uit Afrika zijn Nigeria (2,4 miljoen ton) en Egypte (1,7 miljoen ton).

Het zijn dus de Afrikaanse landen die een belangrijk aandeel hebben in de grote export van zachte tarwe dit seizoen. In totaal is al 28 miljoen ton geëxporteerd. Daarmee is het totaal van vorig jaar overschreden, toen de uitvoer van dit product net onder 28 miljoen ton bleef steken. Met nog zes weken te gaan tot het einde van het seizoen en nog nagekomen posten komt de uiteindelijke uitvoer dit seizoen ruim boven 30 miljoen ton uit.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin