Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

LTO: regel publiek debat over gewasbescherming

Het publieke debat over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen moet worden geregeld, zegt LTO Nederland. De belangenorganisatie roept de Tweede Kamer op een ‘maatschappelijk toetsingskader voor gewasbeschermingsmiddelen te ontwikkelen’.

Dat toetsingskader moet voorkomen dat de besluitvorming over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen afhankelijk wordt van (politieke) willekeur.

Met zo’n toetsingskader kan naast de wetenschappelijke beoordeling ook het publieke oordeel over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen in de besluitvorming worden meegenomen, stelt LTO. Een ‘gedegen en gedragen maatschappelijk toetsingskader’ voorkomt willekeur en draagt bij aan respect een draagvlak voor de overheid, stelt LTO.

Maatschappelijk dimensie

In een position-paper voor een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, analyseert LTO dat de discussie over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen twee dimensies kent: de wetenschappelijke dimensie en de maatschappelijke dimensie. In de huidige besluitvorming is de wetenschappelijke dimensie in principe leidend. ‘Wetenschappelijke onderbouwing en maatschappelijk draagvlak zijn helaas in veel gevallen slechts ‘losjes gecorreleerd’.’

Lees ook: Ctgb positief over glyfosaat, Adema twijfelt

LTO constateert dat als een uitkomst van de wetenschappelijke beoordeling niet goed valt (bij burgers of bij boeren), de automatische reflex is dat de discussie wordt verplaatst naar het parlement. Dat kan leiden tot een verbod op een middel, dat wetenschappelijk gezien had kunnen worden toegelaten. Volgens LTO is dat een Pyrrusoverwinning, ‘want dergelijk politiek spierballenvertoon leidt vooral tot veel nevenschade: een onvoorspelbaar en dus onbetrouwbaar beeld van onze overheid’.

Smachten naar betrouwbare overheid

En dat terwijl Nederlanders ‘smachten naar een betrouwbare overheid – ook op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. Dat is een overheid die zijn eigen uitgangspunten en zijn eigen instituties serieus neemt. Een overheid die dus de uitkomst van zorgvuldig doorlopen procedures respecteert.’

Zolang er geen maatschappelijk toetsingskader bestaat, is het parlement niet de plek om te praten over de toelating van glyfosaat, vindt LTO Nederland.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Het Ctbg heeft een ongewenste uitkomst geprobeerd te repareren door een ander model te gebruiken
    Dat weet de lto, dat weet lnv en dat weet de kamer
    Nu pleit de lto voor vertrouwen op de Ctbg.
    Moet de kamer dan de eerste modellen geloven waarin het middel schadelijk was, of het tweede model waarbij onschadelijk de uitkomst was?
    Beleid kun je alleen maken wanneer je niet hoeft te twijfelen aan de wetenschap
    De correspondentie tussen het Ctbg en het RIVM
    die onlangs openbaar geworden is laat zien dat een gezond wantrouwen helaas terecht is.

Beheer
WP Admin