Met glyfosaat behandelde percelen.- Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Ctgb positief over glyfosaat, Adema twijfelt

De toelatingsautoriteit voor gewasbeschermingsmiddelen, Ctgb, verwacht een positief advies te geven over de verlenging van de Europese toelating van glyfosaat.

Die verwachting spreekt het College voor de Toelating voor Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) uit in een stuk ter voorbereiding van een rondetafelgesprek dat woensdag 4 oktober in de Tweede Kamer wordt gehouden.

Het Ctgb moet landbouwminister Piet Adema adviseren over het voorstel voor de toelating van onkruidbestrijder glyfosaat, dat volgende week op tafel komt in het Scopaff, het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer in Brussel.

EU-lidstaten zijn verdeeld over glyfosaat

In het Scopaff zijn alle 27 EU-lidstaten vertegenwoordigd die gezamenlijk een besluit nemen over het voorstel van de Europese Commissie. De lidstaten zijn verdeeld. Er is op dit moment noch een duidelijke (gekwalificeerde) meerderheid voor toelating, noch een meerderheid voor een verbod

Het laatste conceptvoorstel van de Europese Commissie gaat uit van een hernieuwde toelating van 10 jaar. Minister Adema en zijn collega Ernst Kuipers (Volksgezondheid) neigen ernaar tegen de toelating te stemmen in lijn met een motie van de Tweede Kamer die daartoe oproept, zo laten bronnen rond het kabinet weten.

Nieuwe inzichten

Kuipers en Adema hebben vorige week met neuroloog Bas Bloem gesproken en deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over de toelating van glyfosaat en over de mogelijke effecten van het middel, bijvoorbeeld op het ontstaan van de ziekte van Parkinson.

Minister Adema wil niet zeggen of dat gesprek hem tot nieuwe inzichten heeft gebracht. Hij zegt dat hij nog wacht op het definitieve voorstel van de Europese Commissie. Dat voorstel wordt samen met het Ctgb-advies nog in het kabinet besproken. De voormalige coalitiepartijen CDA en VVD willen dat Nederland in Brussel niet tegen de toelating stemt. De partijen van Kuipers (D66) en Adema (ChristenUnie) zijn voor een verbod.

Baseren op advies Ctgb

Als de ministers zich laten leiden door de politieke wil van de Tweede Kamer, wordt daarmee een precedent geschapen, omdat de bewindslieden tot nu toe zich altijd baseren op het advies van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden. Het Ctgb zegt dat de toepassing van glyfosaat in elk geval beperkt moet blijven tot toepassingen waarvan is aangetoond dat deze veilig zijn voor mens, dier en milieu. Het Cgb geeft pas een formeel advies aan de minister als het definitieve voorstel van de Europese Commissie er is. De minister neemt dat advies mee in zijn besluitvorming en informeert daarvoor de Kamer. Dat zal in de loop van volgende week gebeuren, in elk geval voordat het Scopaff daar eind volgende week over spreekt, zegt de minister.

Glyfosaat is, zegt het Ctgb in navolging van wetenschappelijk onderzoek, niet kankerverwekkend, brengt geen verandering in de erfelijke eigenschappen, is niet hormoonverstorend en heeft ook geen effecten op het nageslacht.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING.

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Stuur die Ernst Bobby (Adema) en de rest naar huis. Weten van niets en slaan de plank regelmatig mis.

  2. Ik gebruik chemische middelen en sproei die over het land. Soms loopt er wild en spuit je die onder. Jagers eten later die dieren op. Ook wild die even later grazen op die velden en die chemische middelen opgegeten hebben. Hoe slecht is wild eten?

    1. Doodgespoten grasland wordt ook nog wel eens gemaaid en in balen geperst 😁

Beheer
WP Admin