LTO-voorzitter Van der Tak. De top van LTO nam dinsdagavond een uur de tijd om digitaal de leden bij te praten en vragen te beantwoorden, over de stikstofgesprekken en andere onderwerpen die bij boeren spelen. Foto: Lex Salverda AlgemeenNieuws

LTO: ‘Erewoord’ van Rutte, doelen zijn bespreekbaar

Sjaak van der Tak kreeg het ‘erewoord’ van Rutte dat er echt over doelen, tijdspad, middelen en de kritische depositiewaarde kan worden gesproken met het kabinet.

Dat vertelde de LTO-voorzitter dinsdagavond in een webinar aan de leden, om uit te leggen waarom LTO vrijdag aanschuift bij Johan Remkes, samen met andere boerenbelangenorganisaties. “Ik sprak hem aan als minister-president en vroeg hem om z’n erewoord. Dat kreeg ik, waarmee het kabinet dus tegemoet komt aan onze voorwaarden om te komen praten”, vertelt Van der Tak. Daarna heeft hij contact gezocht met de andere LTO-bestuurders en is het besluit genomen om de periode van zes weken gespreksweigering te doorbreken. Van der Tak houdt de premier aan zijn woord dat er echt ruimte is om te onderhandelen met het kabinet over de doelen, middelen, het tijdspad en de kritische depositiewaarde in de stikstofplannen.

Digitaal bijpraten

De top van LTO nam dinsdagavond een uur de tijd om digitaal de leden bij te praten en vragen te beantwoorden, over de stikstofgesprekken en andere onderwerpen die bij boeren spelen. LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins heeft de afgelopen dagen veel contact gehad met boeren die iets vinden van de stap van LTO om als eerste het zwijgen te doorbreken. “Natuurlijk hebben we veel kritiek gehad, maar ook veel steun van boeren”, zegt Bruins.

We hebben geen garantie dat de premier écht gedraaid is, maar daar komen we alleen achter door dit eerste verkennende gesprek aan te gaan

Bruins kijkt ernaar uit om het gesprek weer aan te gaan: “Want er moet uiteindelijk een oplossing komen. En die moet van het kabinet komen en daar kunnen wij alleen aan bijdragen door te praten. Zo werkt het in onze democratie; de Tweede Kamer bepaalt uiteindelijk of er ruimte is. We hebben ook geen garantie dat de premier écht gedraaid is, maar daar komen we alleen achter door dit eerste verkennende gesprek aan te gaan.”

‘Bal aan de voet houden’

Een andere reden waarom Van der Tak vond dat LTO nu wel de beslissing moest maken, is omdat de belangenorganisatie graag de touwtjes in handen wil houden. “Straks komt de regering zelf met een brief, waarin weer allerlei zinnen staan waar we het niet mee eens zijn. Natuurlijk hadden we langer kunnen wachten, een dag langer na kunnen denken, maar we willen de bal aan de voet houden”, aldus Van der Tak. LLTB-voorzitter Leon Faassen valt hem bij: “Een man een man, een woord een woord. We hebben eerder voorwaarden gesteld om in gesprek te gaan, nu het kabinet aan die voorwaarden wil voordoen, moeten we ook aan onze kant verantwoordelijkheid nemen.”

Woensdagavond bij elkaar

Woensdagavond zitten de boerenbelangenbehartigers bij elkaar, om onder andere te bespreken welke organisaties gebruikmaken van de gespreksuitnodiging van Johan Remkes. LTO-voorman Van der Tak weet dat anderen al wel het besluit hebben genomen: de Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV), POV en vertegenwoordigers van de biologische sector zijn er sowieso bij. Eerder lieten bijvoorbeeld FDF, Agractie en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond weten nog te twijfelen. Van der Tak liet merken er vertrouwen in te hebben dat met name de NMV zal aansluiten: “Maar dat is uiteraard aan de organisaties zelf.”

Meer weten over de stikstofcrisis? Bekijk het gratis webinar waarin Boerderij-redacteur Jan Braakman antwoord geeft op vele vragen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Het is ongelovig waar ze in dit landje mee bezig zijn, ze snappen er niks van Remkes houdt er weer een dikke kluif aan over ,en je ziet wat D 66 paraat kan maken dit alles is ongelovig.

  2. De regering zal een door de tweede kamer democratisch genomen besluit ( het drastisch verminderen van de stikstofuitstoot) moeten uitvoeren, geheugensteuntje 107 tegen 37.
    Dat je dan het te bewandelen traject bespreekt is in mijn ogen niet meer dan logisch.
    Of je nu wel of geen geloof hecht aan het erewoord van Rutte doet hier niets aan af de tweede kamer heeft gesproken en van der Wal gaat dit uitvoeren. En ja dit gaat pijn doen voor bepaalde sectoren van onze economie waaronder de landbouw. En dat daardoor ons voedsel duurder gaat worden is een bijkomstigheid en mag geen reden zijn om het na te laten. Ik denk overigens dat er een verplaatsing van de voedselproductie gaat plaatsvinden naar buiten Nederland, iets waar je niet perse tegen hoeft te zijn. Als deze regering nalaat drastische maatregelen te nemen legt Brussel die wel aan ons op dat heeft de Europese commissie al aangegeven. Nederland heeft geen plek voor een landbouwsector in deze huidige omvang. En diegene die een megalandbouwbedrijf wil realiseren zal moeten inzien dat ze daarvoor naar het buitenland moeten. Daarom raad ik een ieder aan om constructief het gesprek aan te gaan en geen onrealistische verwachtingen te wekken bij hun achterban. Nogmaals het terugdringen van de stikstofuitstoot is een democratisch genomen besluit wat uitgevoerd moet worden, als de manier waarop dat gaat gebeuren wordt besproken kun je er maar beter bijzijn wat dan heb je een kans om bij te sturen al is de ruimte klein.

  3. Misschien is het goed dat ook de toelevering en afnemer bedrijven aanschuiven. Zij kunnen de overheid beter vertellen wat de gevolgen voor de maatschappij zijn dan de boeren. Hopelijk slaat de angst toe bij de regering als ze horen wat deze Links Groene Droom de maatschappij gaat kosten, niet alleen aan directe kosten maar vooral aan vervolg kosten en gemiste inkomsten. Zelfs de kosten voor de burger zijn nog steeds onduidelijk en dat zou toch de eerste informatie moeten zijn om als parlement te overwegen Wel of Niet instemmen met deze maatregels. Nu gaat het parlement besluiten aan de hand van te aannames van de mensen die geloven in hun eigen gelijk. Ik hoop dan ook dat de boeren tijdens de onderhandelingn vragen om de gevolgen voor de burger helder te maken alvorens verder te praten. Als boeren zijn we geen poliieke macht, dus moeten we de burgers mobiliseren als mede strijders voor een goed en niet duur voedselpakket.

  4. In mijn beleving was er een communicatiestop tussen regering en boeren. Hiervoor heeft de regering een bemiddelaar ingezet om uit de impasse te komen. Naar ik nu begrijp, zijn er ook leverende en afnemende klanten van de boeren uitgenodigd. Dit gesprek vindt in de middag plaats. Volgens mij hebben we het dan niet meer over bemiddelingspoging, maar over een introductie over landbouwtransitie en wordt de bemiddeling een walk over.
    Deelnemers, let hierop.

  5. ja over een tijdje zegt Rutte daar heb ik geen actieve herinnering aan. Sjakie sukkel laat je niet voor de gek houden door iemand die bekend staat als leugenaar.

    1. O wat is takkie dan . Is taggie een goed slecht of heel slecht mens . Het is maar net van waaruit en wie zijn kijk of oordeel heer opgeeft . Als takkie een slecht mens zou zijn en taggie een heel slecht mens . Is takkie een beter mens dan taggie . Heb ik niet onder het hooien bedacht . Maar toen ik mijn tijd niet zinvol was aan het besteden .

  6. erewoord van iemand zonder geheugen, al heb je het schriftelijk ***t ie zich er nog onderuit.deze reactie is automatisch gemodereerd

Beheer
WP Admin