Niet elke boer vraagt zich van tevoren af of hij of zij wel geschikt is om leiding te geven. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenColumn

‘Leidinggeven vraagt iets van boeren’

Niet elke boer vraagt zich van tevoren af of hij of zij wel geschikt is om leiding te geven.

Steeds meer agrarisch ondernemers besluiten om hun bedrijf open te stellen voor mensen die op welke manier dan ook een dagbesteding, zorg en aandacht nodig hebben. Dat het opstarten en volhouden van een zorgtak nog geen kinderspel is, werd onlangs duidelijk tijdens een avond voor agrarisch ondernemers waar ik uitgenodigd was om een lezing te verzorgen. Het thema van de avond was leidinggeven. De centrale vraag daarbij was: hoe geef je leiding aan medewerkers en vrijwilligers?

Jouw doen en laten heeft veel invloed op de prestaties en het welzijn van de mensen met wie je samenwerkt

Over het geven van leiding aan andere mensen zijn boekenplanken vol geschreven. Er zijn veel verschillende theorieën, visies en invalshoeken op leidinggeven, vaak afhankelijk van de situatie, plaats en omstandigheden. Maar leidinggeven begint vooral bij jezelf. Je neemt jezelf namelijk mee in elke (werk)situatie waarin je leidinggeeft aan andere mensen.

Dat betekent dat zij in eerste instantie met jou als leidinggevende te maken hebben: jouw karakter, jouw manier van communiceren, jouw doen en laten heeft veel invloed op de prestaties en het welzijn van de mensen met wie je samenwerkt. Het maakt daarbij niet zoveel uit of dat je opvolger, de stagiaire of één of meerdere medewerkers zijn.

Veelgemaakte fout

De fout die regelmatig gemaakt wordt, is dat ondernemers zich van tevoren niet altijd afvragen of ze wel geschikt zijn om leiding te geven en zich bijvoorbeeld niet (laten) scholen op dit gebied. Vragen als ‘Heb ik het talent en de vaardigheden in huis om anderen te leiden?’ worden dan niet gesteld. In de praktijk loopt dat regelmatig uit op problemen. De ondernemer raakt gefrustreerd, loopt vast, en wordt in het ergste geval overspannen. Maar ook onvrede, onduidelijkheid, onrust en een onveilige werksfeer bij de medewerkers kunnen de gevolgen zijn van gebrekkig leiderschap.

Bij een groeiende onderneming of een verbreding van de bedrijfsactiviteiten, waarbij je meer en meer afhankelijk wordt van de inzet van andere mensen, wordt er een beroep gedaan op jouw leidinggevende kwaliteiten. Mede gezien de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat je je medewerkers aan je weet te binden. Dat betekent onder andere dat je oog hebt voor hoe je zelf overkomt op degenen waar je leiding aan geeft en wat hun behoeften en wensen zijn.

Leidinggeven niet makkelijk

Leidinggeven is een vak apart, een vaardigheid die in je kan zitten en waar je jezelf in kunt laten scholen. Maar makkelijk is het zeker niet. Je moet onder andere open durven staan voor jouw eigen rol en invloed op anderen en wat je daarin wellicht nog te leren hebt. Leidinggeven is ook mooi. Je voorziet anderen in werk en helpt hen hopelijk verder in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Leidinggeven begint bij jezelf. Waar begin jij?

Beheer
WP Admin