Foto: Twan Wiermans AlgemeenOpinie

‘Kritiek van Rekenkamer als verlengstuk boerenprotest’

Een week geleden stonden 1.000 trekkers op het Malieveld. Politiek Den Haag was onder de indruk; zodanig dat kabinet en ook provincies een adempauze in het stikstofdossier hebben ingelast. Op 1 december moet er duidelijkheid zijn over de maatregelen.

Uit onverwachte hoek volgt deze week stevige kritiek op het mestbeleid. Met enige fantasie zou je de kritiek van de Algemene Rekenkamer als een dikke onderstreping van het boerenprotest kunnen bestempelen. De Rekenkamer heeft forse kritiek op het mestbeleid. Regels zijn overhaast ingevoerd. Knelpunten moeten weer met extra regels worden opgelost.

Alleen de regeldruk is toegenomen

En wat misschien nog wel dodelijker is: de regels zijn niet effectief. De totale uitstoot van ammoniak, stikstof en fosfaat is niet verlaagd ten opzichte van 2013. Alleen is de regeldruk voor boeren en handhavers toegenomen.

Laat dat nu ook een van de belangrijkste grieven van boeren zijn die leidden tot het boerenprotest op 1 oktober: onwerkbare, tegenstrijdige regels, onbetrouwbare overheid.

Doorbreek het mantra van telkens aanpassen en aanscherpen

De Rekenkamer adviseert minister Carola Schouten met heldere normen te komen. Doorbreek het mantra van telkens aanpassen en aanscherpen. Als het signaal van de boeren al niet genoeg was, dan laat dit rapport weinig aan duidelijkheid te wensen over. Voor nu in stikstof, maar straks ook in andere dossiers.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin