Loonbedrijf Van de Velde uit het Zeeuwse Kerkwerve rooit voor akkerbouwcombinatie Schouwen-Agro knolselderij voor de industrie. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Knolselderij rooien voor industrie en versmarkt

Knolselderij voor de industrie wordt vaak gerooid met een iets aangepaste bietenrooier. Voor de versmarkt lijkt een aardappelrooier geschikter, vanwege de geringere beschadigingen.

Een specialisatie van het loonbedrijf is de oogst van suikerbieten. Met dezelfde Vervaet Beeteater worden nu de selderijknollen gerooid.

De enige aanpassing was het vervangen van de rooimessen voor gesleten varianten, die eigenlijk niet meer geschikt zijn voor het rooien van suikerbieten. Het kopsysteem voor de bieten blijkt ook prima geschikt voor de knolselderij.

De grond is ondanks de nattigheid stevig genoeg om tijdens het rooien de bunker te lossen.

Deze knollen zijn van een fors ontwikkelend ras omdat ze voor de industrie dik geschild worden. Nu worden ze los ingeschuurd tot zich een koper aandient.

Loonbedrijf Dekker-Haartsen rooit voor Verstraten in Axel knolselderij voor de versmarkt.

Hier wordt geen Vervaet Beeteater maar een Dewulf aardappelrooier ingezet. De rooier was al eerder aangepast voor het rooien van rode bieten. Voor de knolselderij zijn de rooischijven iets verzet en er wordt een zeefmat gebruikt met een grotere zeefmaat.

De knolselderij werd dit voorjaar geplant met een 12-rijige Ferrari-halfautomaat. De knollen worden nu met 3 rijen tegelijk gerooid. Aan het koppen is te zien dat dit ras mooi gelijkmatig ontwikkelt.

Deze knollen zijn voor de versmarkt en mogen geen beschadigingen hebben. Het reinigingssysteem van een aardappelrooier is daar uitermate geschikt voor.

Over de Pouckedijk gaat weer een volle vracht richting het bedrijf om ingeschuurd te worden.

De knolselderij voor de versmarkt mag niet meer dan een kilo wegen. In de stortbak is een mooie homogene maat zien.

De knollen worden gekist en gaan uiteindelijk in een bewaring met mechanische koeling.

Beheer
WP Admin