Foto: Van Assendelft Fotografie PluimveeNieuws

KemperKip wacht RvS niet af en begint bouw stallen

Kippenbedrijf KemperKip van Herman Kemper, bekend van het biologische kipmerk Kemper Landhoen met drie sterren Beter Leven, begint op korte termijn met de bouw van stallen in het Gelderse Wehl en wacht een rechtszaak daarover niet af. De nieuwbouw kan ook een uitje worden voor het publiek dat dan kan zien hoe diervriendelijk de kippen worden gehouden.

Tussen Doetinchem en Wehl komen dertien stallen met daarin elk 4.800 vleeskuikens. In totaal gaat Kemper hier tegelijkertijd ongeveer 52.000 biologische vleeskuikens houden. Per stal krijgen 4.800 kuikens een uitloop van 2 hectare.

Omwonenden zetten strijd voort

Omwonenden en bewoners van de Doetinchemse woonwijk De Huet stapten de afgelopen jaren naar de rechter. De buiten lopende dieren zouden voor te veel stikstof en stankoverlast zorgen. Ook de nabijgelegen pluimveeslachter Esbro maakte bezwaar, uit angst voor de uitbraak op vogelgriep. Dat zou financiële gevolgen hebben (vervoersverboden etc.) voor Esbro. In maart besliste de bestuursrechter dat KemperKip mag bouwen. Maar zowel de buren als Esbro zetten hun strijd voort bij de Raad van State (RvS). Wanneer de zaak bij de hoogste bestuursrechter op de agenda staat, is nog niet duidelijk. Kemper wacht niet af en gaat bouwen. Hij heeft er vertrouwen in dat de Raad van State hem gelijk geeft.

Gesloten pluimveeketen

KemperKip BV is de pluimvee-integratie van Herman Kemper, met locaties in Doetinchem en Uden. Het is een organisatie met een gesloten pluimveeketen van eendagskuiken tot consumentenverpakking.

KemperKip produceert biologisch vlees van een langzaam groeiend ras. In de productielocatie in Uden worden de kippen semi-ambachtelijk geslacht, verwerkt en verpakt. Van daaruit gaan de kipproducten via distributiecentra naar de verschillende afzetkanalen zoals horeca, poeliers, slagers, speciaalzaken en retail.

Beheer
WP Admin