Foto: Mark Pasveer VarkensNieuws

Jumbo werkt mee aan proef met varkensstaarten

Supermarktketen Jumbo doet mee aan twee proeven voor het welzijn van varkens van Wageningen University & Research. In een van de proefprojecten worden de staarten van varkens niet langer gecoupeerd. Bij de andere proef krijgen kraamzeugen en biggen meer ruimte.

In 2025 worden de regels strenger voor varkensvlees dat minimaal 1 ster heeft van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Met de anderhalf jaar durende proeven bij tien verschillende varkenshouders wil Jumbo zich daarop voorbereiden. Naast de supermarktketen en de Wageningse universiteit doen Jumbo’s vleesleverancier Best Star Meat Pork en de Dierenbescherming mee aan het onderzoek. Jumbo werkt mee aan de opzet en uitvoering van de proeven en zegt de ervaringen te delen met andere partijen.

Nederlandse varkenshouders hebben jaren geleden afgesproken dat ze op termijn stoppen met het couperen van varkensstaarten. Als varkens zich door ruimtegebrek en te weinig afleiding gaan vervelen, bijten ze namelijk vaak in staarten van soortgenoten.

‘Meer geld van supermarkten’

Varkens in Nood noemt het heel belangrijk dat supermarkten een einde maken aan het couperen. Met het inkorten van de staart gaat volgens de dierenrechtenorganisatie namelijk veel leed gepaard. Directeur Frederieke Schouten is niet heel enthousiast over de aankondiging van nieuwe proeven door Jumbo.

“Ik denk dan: dit hebben we vijf jaar geleden ook al gehoord van supermarkten”, zegt ze. “Er is al veel onderzoek gedaan, maar je moet afspreken wie de kosten betaalt. Het is absoluut de taak van supermarkten om meer geld beschikbaar te stellen, zodat varkens hun krulstaart houden.”

Beheer
WP Admin