Foto: Jan Willem van Vliet AkkerbouwAchtergrond

JRC: gewassen in EU maken goede start

De gewassen in Europa gaan goed van start. Maar het neerslagtekort doet zich voelen in Centraal-, Oost- en Zuid-Europa.

Het inzaaien loopt dankzij het mooie weer heel vlot, meldt het onderzoeksbureau (Joint Research Centre) in het maandelijkse MARS-weerrapport.

Bovengemiddelde opbrengsten

Het JRC verwacht bovengemiddelde opbrengsten voor tarwe, wintergerst en rogge. De hectareopbrengsten bij zomergerst en koolzaad zullen lager uitvallen dan het vijfjaarlijks gemiddelde, verwacht het JRC op basis van gegevens over neerslag en temperatuur in de EU. De zomergerst komt traag op gang vanwege een gebrek aan regen. Veel winterkoolzaad is door droogte slecht gekiemd na het zaaien.

Neerslagtekort

Het JRC constateert een flink neerslagtekort in Kroatië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Spanje en Griekenland. Daar staan de gewassen op achterstand. In West- en Noord-Europa viel in de eerste helft van maart regen, wat de ontwikkeling van de wintergewassen heeft bevorderd. Inmiddels is dankzij het mooie weer vrijwel overal in Europa de zomertarwe en de zomergerst gezaaid. Ook de bieten zitten voor een groot deel in de grond.

Analistenbureaus gaan ook uit van lagere opbrengsten bij koolzaad, maar bij graan verwachten ze juist lagere hectareopbrengsten dan gemiddeld omdat het weinig heeft geregend.

Beheer
WP Admin