Henk Bleker, voormalig CDA-staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. - Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Henk Bleker, een schavuit of schurk?’

Afgelopen week bleek dat LNV, onder het bewind van Henk Bleker, de Europese Commissie heeft bedot.

In een serie over Prins Bernhard (de oudere) werd deze de ‘Schavuit van Oranje’ genoemd. Dat woord heeft iets vergoelijkends: hij is weliswaar niet helemaal zuiver, maar je moet er toch een beetje om lachen, het is allemaal niet zo erg. Hij is een beetje ondeugend, een kwajongen, een Dik Trom of een Pietje Bell, een schelm misschien, maar niet echt slecht, zoiets. In werkelijkheid was Bernhard natuurlijk een uitvreter, een oplichter, een leugenaar, een SS-er, kortom een behoorlijk grote boef. Zo iemand noem ik geen schavuit. Ik moest aan Prins Bernhard denken toen Henk Bleker weer eens in het nieuws kwam. Hem vond ik ook altijd een beetje een kwajongen, je moest hem in de gaten houden, maar hij was niet echt slecht.

Pulsvisserij

Afgelopen week bleek dat het ministerie van LNV onder het bewind van Bleker de Europese Commissie heeft bedot met de pulsvisserij. Brussel is een rad voor ogen gedraaid, zodat veel meer vissersschepen op de nieuwe techniek konden overschakelen dan de bedoeling was. Nu ben ik bang dat vele lezers denken: wat is er nou zo erg aan het belazeren van de EU? In het belang van onze pikbroeken? Ik zou dat misschien nog wel met deze lezers eens zijn, maar dan moet het bedrog natuurlijk niet uitkomen. Niet alleen worden de vissers er nog slechter van dan ze al waren (de pulsvisserij is nu helemaal verboden), maar als Nederland staan we er ook wel een beetje vreemd op.

En nu komt er een vervelend trekje van Henk Bleker naar voren: hij zegt er helemaal niets van af te hebben geweten.

Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Grotere karakters dan Bleker hebben last van vergeetachtigheid, dat is waar, maar die gelooft ook niemand. Bleker vergeet wel eens meer wat: onder zijn leiding werd het PAS uitgevonden. Natuurlijk wist men in de politiek best dat die PAS in strijd was met de Habitatrichtlijn, maar het ging toch door. Toen Henk Bleker na de uitspraak van de Raad van State gevraagd werd hoe dat ook al weer zat, wist hij er niets meer van. En hij had ook geen tijd om er zich in te verdiepen.

Een derde streek leverde Bleker toen hij direct na zijn aantreden als staatssecretaris het nationale natuurbeleid plotseling afschafte. De provincies waren de dupe. Ik werd daar vorig jaar nog over gebeld door een student die aan het onderzoeken was of Bleker wel zuiver handelde nu hij zelf eerst zijn ponyboerderij met veel subsidie had omgevormd naar natuur. Niets meer van die student gehoord. Bleker was waarschijnlijk alles vergeten.

Zijn we in Europa na het pulsvisserijdebacle nog wel geloofwaardig? Je houdt je hart vast als het Nitraatcomité zich realiseert dat Bleker ook betrokken is geweest bij Nederlandse aanvragen voor derogatie. Schouten zal dit najaar met bibberende knieën naar Brussel afreizen. Het oordeel of Henk Bleker nu een schavuit of een schurk is laat ik aan de lezer.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Reacties

 1. Henk bleker is een genie die weet hoe je moet handelen en wanneer. Zoals toen pim fortuin de grootste partij werd bij de verkiezingen . Toen had hij in de gaten kreeg dat ze nog geen landbouw beleid hadden heeft hij dit toen ingevuld en jan odink als staatsecretaris erbij gezet . Eerste daad verbindingszone plan van natura 2000 gebieden doorgestreept, anders had nu heel Nederland op slot gezeten
  Het zelfde met forum, al kun je hier stellen dat hij te lang is blijven hangen bij dit zinkend schip . Nieuwe partij Bleker Omtzigt gegarandeerd zeer veel voorkeurstemmen en zetels
  Dus Henk waar wacht je op , laat je inzicht werken.

  1. Tot de EU dat ge geknoei met cijfers doorkrijgt en er een streep doorzet

 2. En niet vergeten dat Bleker een jaar of 3 terug Baudet meenam naar de Grune Woche, waarna heel wat boeren in hun wanhoop ineens daar toch een verlosser in zagen.

  Afgelopen week nog bleek Baudet de enige te zijn die de boeren kon redden volgens zijn eigen zeggen op het Malieveld.

  Naast het gegeven dat Bleker belangen had in grootschalige zonneweideprojectontwikkeling. Iets waar boeren vandaag de dag minder blij mee zijn. (tenzij uit wanhoop).

  1 oktober 2019 sprak Bleker ook bij de 1e actie op het Malieveld, omdat niemand anders van de echte prominenten dat wilde. Als 3e keus orakelde hij er andermaal op los.

 3. Henk Bleker heeft met zijn cowboy stijl politiek in ewn korte tijd de landbouw, de visserij en de natuur een oor aangenaaid. Als het niet zo dramatisch was dan zou je het een knappe actie hebben kunnen noemen. Maar het is uiteindelijk een dieptrieste kortzichtigheid.

 4. Ja Breukink, de meeste bio boeren zijn aardig willen gewoon een paar cent verdienen, maar je hebt er ook die je het best kunt omschrijven als Willem Bruil probeert met Henk Bleker.

  1. Ik ben geen bio boer .
   Maar goed dan weet de rest van de boeren ook eens wat je als bioboer uit de kast moet trekken om een paar cent boven water te krijgen .

 5. “In werkelijkheid was Bernhard natuurlijk een uitvreter, een oplichter, een leugenaar, een SS-er”.

  Ik heb de plaatselijke FDF-leiders een keer aangeduid met het Duitse woord voor “leider”. Dit werd verwijderd want dat kon niet door de beugel.
  Willem Bruil permitteert zich om Prins Bernhard een SS-er te noemen.
  Pas maar op Willem, straks wordt jouw hele column verwijderd.

  1. Je snapt toch wel bennie dat langzaam maar zeker de kans dat de derogatie verlengt wordt .
   Het punt 0% naderd

Beheer
WP Admin