De bedoeling is dat het volgende teeltjaar telers een extra vergoeding kunnen krijgen voor het hennepstro. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

HempFlax mikt op koolstofcertificaten in 2024

Twee bedrijven gaan samenwerken om de opslag van CO2 in bouwmaterialen gemaakt van hennep te certificeren. Het gaat om HempFlax in Oude Pekela en GreenDutch in Nijkerk.

Ze willen langdurige opslag van CO2 in duurzame bouwmaterialen certificeren via de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK). Daarvoor dienen ze in januari een projectplan in. De bedoeling is dat dan het volgende teeltjaar telers een extra vergoeding kunnen krijgen voor het hennepstro.

De hoogte van de extra vergoeding voor de telers is nog niet bekend. Volgens HempFlax-directeur Mark Reinders zal de CO2-certificering het saldo van hennep flink opkrikken, waardoor het ruimschoots zal kunnen concurreren met zomergerst.

GreenDutch heeft ervaring met ontwikkeling van CO2-reductie door commerciële partijen. Het bedrijf heeft onder meer projecten van Nederland Blijvend Grasland gecertificeerd en naar de markt gebracht. HempFlax is al dertig jaar actief op het gebied van hennepteelt en -verwerking en is de grootste hennepverwerker van Nederland. Het bedrijf heeft afgelopen zomer de verwerkingscapaciteit meer dan verdubbeld tot 5.000 hectare. Het areaal vezelhennep is dit jaar krap 2.000 hectare, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. HempFlax heeft een samenwerking met het bedrijf Kingspan voor de productie van biobased isolatiemateriaal.

1 hectare hennep goed voor 8 à 9 ton hennepstro

Hennep is voor meerdere doelen bruikbaar. De CO2-certificering wordt nu ingezet voor langdurige vastlegging (tientallen jaren) in isolatiemateriaal in de bouw. Een hectare hennep levert 8 à 9 ton hennepstro op. Van het stro is lang niet alles bruikbaar voor het eindproduct, het isolatiemateriaal, waarvoor de certificering op touw wordt gezet. Ruwweg blijft ongeveer een kwart van de CO2 die door de plant is vastgelegd over, maar de precieze hoeveelheid vastgelegde CO2 per hectare is nog niet te zeggen, aldus Reinders. “Dat hangt ook nog af van de lifecycle-analyse die nu nog wordt afgerond.”

Bij de beoordeling telt niet alleen de hoeveelheid CO2 die in de hennep is vastgelegd, maar ook de vermeden uitstoot van de steen- of glaswol die vervangen is. Dat is per kuub materiaal ongeveer tien keer zoveel. Dat maakt het dus extra interessant, aldus Reinders.

Beheer
WP Admin