Partner
Foto: Agrifirm RundveePartner

Heeft blauwtong blijvende gevolgen voor jongvee?

Veel bedrijven hebben het afgelopen jaar, in meer of mindere mate, te maken gehad met een blauwtonginfectie. Dit had vaak invloed op de productie en de gezondheid van de dieren. Opvallend was dat er vaker kleine kalfjes werden geboren, die bovendien vaker kampten met opstartproblemen zoals diarree. Hoewel dit in eerste instantie een onderbuikgevoel leek, bevestigde een grondige analyse deze waarneming.

Verminderde groei door blauwtong

Jongveespecialisten van Agrifirm hebben onderzocht welke impact een blauwtonginfectie heeft op de groei van jongvee. Hieruit blijkt dat de ontwikkeling van de kalveren duidelijk negatief wordt beïnvloed. Door MPR-uitslagen te combineren met recente hoogtemetingen en de Dairystart Monitor, is dit effect goed in kaart gebracht.

In onderstaand voorbeeld zien we een MPR-uitslag met een duidelijke dip in de zomermaanden, veroorzaakt door een blauwtonginfectie (figuur 1). De productie zakt, maar zodra de dieren herstellen, keert de productie terug naar het oude niveau. Op hetzelfde bedrijf is in december een hoogtemeting van het jongvee uitgevoerd en verwerkt in de Dairystart Monitor (figuur 2). Hieruit blijkt dat de dieren die tijdens de blauwtonginfectie geboren zijn, minder ontwikkeld zijn. Dit betreft de dieren van ongeveer vier maanden oud.

Hoe kun je de achterstand inhalen?

Het constateren van groeivertraging is belangrijk, maar wat kun je eraan doen? Kleinere, minder ontwikkelde kalveren eten minder. Wanneer ze uitsluitend op basis van leeftijd gevoerd worden, is het lastig om deze achterstand in te halen. Ditzelfde geldt voor de huisvesting en het tijdig doorschuiven van groepen binnen het bedrijf.

De belangrijkste tip is om deze dieren te behandelen alsof ze een maand jonger zijn. Dit betekent:

  • Langere melkperiode: voer deze kalveren langer melk door.
  • Langer in strohokken: voorkom te snelle overgang naar ligboxen.
  • Aandacht voor voeding: monitor de voeropname en stem het rantsoen goed af. Een kwalitatieve kalverenkorrel, specifiek voor groeiend jongvee, is effectiever dan een korrel bedoeld voor melkkoeien.

Samen werken aan sterke vaarzen

In veel gevallen is de fase van melkvoeding inmiddels voorbij. Daarom is het belangrijk om de latere groeifasen goed in beeld te houden. Regelmatige rantsoenberekeningen en gerichte aanpassingen in de voeding helpen om de achterstand te beperken.

Wil je weten hoe jouw jongvee er nu voor staat en welke stappen je kunt nemen? Agrifirms team van Jongveespecialisten helpt je graag bij een grondige analyse, zodat ook deze kalveren uitgroeien tot krachtige vaarzen met een hoge levensproductie!