Foto: ANP / AFP AlgemeenNieuws

Griekse boeren heffen wegblokkades op

Griekse boeren hebben wegblokkades opgeheven nadat de regering hen toezeggingen deed.

Griekse boeren hebben hun wegblokkades opgeheven. Ze deden dit nadat premier Alexis Tsipras hen verzekerde dat zijn regering met buitenlandse schuldeisers in overleg gaat over het pensioensysteem. Boeren zijn boos over verhoging van de sociale lasten maar ook het afschaffen van een serie belastingvoordelen voor agrariërs.

‘Griekse boeren gaan door met bezetting belastingkantoren’

De boeren blokkeerden onder meer een belangrijke grensovergang met Bulgarije. Protestleider Yannis Tourtouras heeft aangekondigd dat boeren doorgaan met demonstraties in steden en het bezetten van belastingkantoren. Pas als de details van een mogelijke nieuwe deal van Tsipras met schuldeisers bekend en positief bevonden zijn, zal het protest helemaal verdwijnen.

Belastingvoordelen boeren

Tsipras wil onder meer de verhoging van de sociale lasten in een langzamer tempo doorvoeren en boeren elders toch belastingvoordelen gunnen. Athene heeft de schuldeisers beloofd de jaarlijkse uitgaven aan pensioenen met €1,8 miljard terug te dringen. Het bedrag correspondeert met 1 procent van de totale economie.

Beheer
WP Admin