Albert Heijn koos vorig jaar voor Nederlands rundvlees. Een dappere keuze, vindt vleesveehouder Anita Heijdra. - Foto: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves RundveeColumn

‘Grainfed-rundvlees, maar niet uit Nederland’

We mogen consumeren wat we zelf niet mogen produceren. Dat is al jaren een gegeven.

Ons kabinet doet daar nu weer een schep bovenop met extra Nederlandse regelgeving die onze producten kunstmatig nog duurder maakt.

Demissionair of niet, gaat het kabinet onverstoorbaar door om ons ongelijke speelveld, ook binnen de Europese Unie, verder te vergroten en ons systematisch uit de markt te prijzen.

Gewapend met stokpaardje Waterkwaliteit zorgt het 7e actieprogramma voor een verdere beperking van de teelt van mais. Het nieuwe woord voor de Dikke Van Dale is ‘rustgewas’. Alle graasdierenbedrijven, maar de rosékalverenbedrijven dan weer niet, moeten verplicht een zogenoemd rustgewas gaan zaaien.

Sector moet hoe dan ook kapot

Heel lang hoopte ik dat men in Den Haag kennis miste, waardoor men onwerkbare regeltjes bedacht. Inmiddels ben ik mijn naïviteit wel kwijt. Hopen doe je op de wc. Dit land en onze sector die dagelijks zorgt voor verantwoord, veilig, duurzaam geproduceerd en lekker voedsel, moet hoe dan ook kapot. Een andere conclusie kan ik niet trekken.

Heel lang hoopte ik dat men in Den Haag kennis miste, waardoor men onwerkbare regeltjes bedacht. Inmiddels ben ik mijn naïviteit wel kwijt

Afgelopen week stond ik op een slagersbeurs. Ons rood-wit-blauwe logo prijkte op ons mooie vlees van gemeste Nederlandse melkkoeien. Het vlees heeft een prachtige marmering (met vet dooraderd) en het water liep de slagers bijna letterlijk uit de mond. Ze prezen ons dat dit mooie vlees, dat ze voorheen uit alle hoeken van de wereld importeerden, nu ook van lokaal (lees Nederlandse herkomst) verkrijgbaar is. “Fantastisch dat we het niet meer de hele wereld over hoeven te vliegen.”

Voor de mooie vetmarmering is een uitgebalanceerd afmestrantsoen cruciaal. Een onderdeel van dat rantsoen is snijmais. In de hele wereld is Grainfed-rundvlees een begrip. We mogen dit onbeperkt importeren, onbeperkt consumeren, maar in Nederland niet meer onbeperkt produceren.

Bewust keuze voor Nederlands product

Als gevolg van alle inspanningen van de hele agrarische sector kiest ook de retail steeds vaker bewust voor Nederlandse herkomst. Dat biedt enorme kansen. Albert Heijn maakte vorig jaar zelfs de keuze voor Nederlands rundvlees door hun melkkoeien centraal te laten afmesten tot rundvlees van hoge kwaliteit uit eigen land. Een dappere keuze, want over bijvoorbeeld Iers vlees is nooit gedoe doordat de Ierse overheid pal achter de sector staat. Dit geeft rust en (leverings)zekerheid en daar is ook een retailer bij gebaat.

Steeds vaker kiest de retail voor Nederlandse herkomst, dat biedt enorme kansen

Via internetconsultatie hebben we tot 18 oktober de tijd om te reageren op het 7e actieprogramma. LTO Nederland heeft via een duidelijke animatie de hulp van consumenten ingeroepen. Een mooi gebaar. Voorkomen was beter geweest.

Reacties

  1. Als je adverteerd met grainfed denk ik niet dat hiermee snijmais wordt bedoeld. Randsoenen met veel mais geven geel zacht vet en in de ergste gevallen een mais smaak. Grainfed bij ons betekent dat het afgemest wordt op granen als gerst rogge tarwe oats waardoor het vet hard en wit blijft. De EU had ooit de eis dat het vlees het vlees aan een bepaalde klasse moest voldoen. Dat hield tevens in dat vee moest worden afgemest op voer wat geen gele kleur geeft aan het vet. Het veel exclusiever grass fed beef viel daardoor ook buiten de boot. Gras gevoerde koeien hebben geler vet. Het exclusieve “grass fed” komt voor de duidelijkheid van jonge koeien! Hamburger keten A&W adverteerd met “grass fed” beef burgers. Dat vlees komt van gepesioneerde zoogkoeien. Zoogkoeien staan 365 dagen in het jaar in de wei en eten bijna alleen gras en hooi. Van die koeien is geweldige hamburger te maken maar voor wat anders zijn ze net als gepensioneerde Holsteins niet erg geschikt.

Beheer
WP Admin