Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Frankrijk verdubbelt tarwe-export

Frankrijk heeft de uitvoer van zachte tarwe in de eerste drie maanden van het nieuwe seizoen verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie.

In totaal hebben de Fransen al 3,36 miljoen ton zachte tarwe uitgevoerd in de periode van 1 juli tot en met 25 september. Vorig jaar kwam de export in de eerste dertien weken van het seizoen op 1,6 miljoen ton. Ten opzichte het seizoen 2020-2021 is het verschil zelfs nog wat groter.

Minder tarwe naar Algerije

Algerije is traditioneel de grootste klant van Franse tarwe. Vorig jaar was de vraag vanuit Algerije wat minder dan in voorgaande jaren omdat er politiek gezien nogal wat ruis zat op de lijn tussen Algiers en Parijs. Vanwege de politieke strubbelingen wilde Algerije het liefst de Franse tarwe geheel links laten liggen. Maar dat lukte vorig seizoen niet, zeker niet nadat de exportstroom vanuit de Zwarte Zee regio werd geblokkeerd na de Russische inval in Oekraïne.

Uiteindelijk ging er vorig jaar wel wat minder tarwe naar Algerije dan het seizoen ervoor. Dit jaar gaat er nog wat minder tarwe vanuit de Europese Unie naar Algerije. Desondanks blijven de Algerijnen de grootste afnemer met inmiddels 1,26 miljoen ton. Dat is 14,3% van de totale EU-export tot nog toe.

Marokko grote afnemer

Marokko daarentegen is opeens een grote afnemer van EU-tarwe. Dat land heeft met ruim 1,1 miljoen ton een aandeel van bijna 13% in de totale uitvoer van EU-tarwe. Deze afzet komt vanuit het niets, want vorig jaar stond het land niet eens in het lijstje van afnemers van Europese tarwe. Nigeria en Pakistan melden zich dit jaar ook wat nadrukkelijker aan het graanloket van de EU.

Mede daardoor is de uitvoer in de eerste maanden gestegen tot 8,8 miljoen ton. Dat ligt net boven het niveau in dezelfde periode van vorig jaar. Het verschil is dat er nog nagekomen posten bijkomen en daarmee zal later blijken dat de uitvoer toch wel een behoorlijk voorsprong heeft ten opzichte van vorig jaar.

Reacties

  1. Er is hier niemand die deze export onnodig vind. Alleen nederlanders vinden landbouwexport slecht ( totdat ze geen vreten meer hebben).

Beheer
WP Admin