Fonterra houdt vast aan zijn eerdere melkprijsverwachting van NZ$7,80 per kilo milksolids. - Foto: ANP RundveeNieuws

Fonterra boekt 23% meer winst over eerste halfjaar

De winst van Fonterra steeg over de eerste helft van het boekjaar (eindigend 31 januari) met 23% naar omgerekend €375 miljoen. Dit als gevolg van grotere marges en toegenomen verkoopvolumes in de foodservice- en consumententak. Dit compenseerde afgenomen rendementen in de ingrediëntentak.

De winst komt neer op 40 Nieuw-Zeelandse dollarcent per aandeel. Reden voor ’s werelds grootste zuivelexporteur om het interim-dividend per aandeel met 50% te verhogen naar 15 Nieuw-Zeelandse dollarcent. Dit bedrag wordt begin april uitgekeerd.

Afgelopen augustus ontvingen de aandeelhouders al NZ$0,50 per aandeel als gevolg van de verkoop van het Chileense Soprole. In november werd bekendgemaakt dat ook Dairy Partners Americas Brazilië, een joint venture met Nestlé, is verkocht. Dit alles past in de strategie van Fonterra om zich te focussen op de verwaarding van Nieuw-Zeelandse melk.

Fonterra ‘goed gepositioneerd’

Fonterra houdt vast aan zijn eerdere melkprijsverwachting van NZ$7,80 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Omgerekend gaat het bij 4,4% vet en 4,3% eiwit om een melkprijs van rond 33 eurocent per kilo melk. In februari werd deze melkprijs nog met 30 dollarcent verhoogd. Vraag en aanbod op de zuivelmarkt liggen volgens CEO Miles Hurrell dicht bij elkaar. Ook houdt de mondiale onzekerheid aan.

Fonterra staat volgens hem desondanks goed gepositioneerd voor de tweede helft van het jaar. Reden om de range wat betreft de melkprijsverwachting kleiner te maken van tussen NZ$7,30 en NZ$8,30 naar tussen NZ$7,50 en NZ$8,10 per kilo milksolids. Voor het hele jaar houdt de onderneming vast aan een dividend van tussen 50 en 65 dollarcent per aandeel.

Omzet Fonterra daalde met 10%

Fonterra’s omzet daalde met 10% naar €6,2 miljard. Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg met €53 miljoen naar €531 miljoen. De stijging van de nettowinst naar €375 miljoen is onder meer een gevolg van lagere financieringskosten. Deze daalden met bijna €38 miljoen naar €49,5 miljoen. De schuld daalde, voornamelijk als gevolg van een hogere winst en desinvesteringen. Het voordeel van de lagere financieringskosten werd wel deels tenietgedaan door hogere belastingen.

Zuivelcoöperatie Fonterra werkt nu een jaar met een nieuwe kapitaalstructuur. Een van de aanleidingen voor aanpassing was een te verwachten afname van de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland. Leden hebben nu onder meer minder aandelen nodig voor de levering van melk. Ook is de toe- en uittreedtermijn aangepast.

De wijzigingen lijken resultaat op te leveren. Zo is de animo om melk aan Fonterra te leveren toegenomen. In sommige regio’s is volgens de zuivelonderneming sprake van een wachtlijst voor melkveehouders om toe te treden tot de coöperatie. De melkaanvoer nam gedurende de eerste helft van het jaar toe van 66 miljoen naar 67 miljoen kilo milksolids.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin