Fitch gaat voor de periode 2024-2027 uit van slechts enkele procenten omzetgroei. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Fitch verwacht verbetering resultaat FrieslandCampina

Kredietbeoordelaar Fitch verwacht verbetering van de resultaten van FrieslandCampina in de komende jaren. Het houdt zijn beoordeling daarom op BBB+. De financiële vooruitzichten schat Fitch in als stabiel.

Fitch verwacht herstel van de operationele winstmarge van FrieslandCampina in 2024, waardoor de schuldenpositie verbetert. Bij de beoordeling is rekening gehouden met de verbetering van het werkkapitaal in 2023. Samen met een normalisering van de operationele marges en een conservatief uitkeringsbeleid aan leden-melkveehouders moet dit een positieve vrije kasstroom tot 2027 mogelijk maken.

Fitch ziet herstel van het bedrijfsresultaat van 6 tot 6,5% (ebitda-marge) als cruciaal. Mocht FrieslandCampina dit in 2024 niet halen, dan zou dit kunnen wijzen op structurele operationele problemen. Daardoor komt de kredietscore mogelijk in gevaar.

Fitch verwacht slechts enkele procenten omzetgroei in 2024-2027

Schaalvoordeel, een sterke positie op de wereldmarkt, de aanwezigheid in opkomende markten en een goede productmix in combinatie met een lage schuldenlast worden door Fitch afgewogen tegen een geringe winstgevendheid en de blootstelling aan de markt voor bulkzuivelproducten. Ook is gekeken naar de wijze waarop het management heeft ingegrepen om de resultaten te verbeteren. Fitch verwacht dat de zuivelonderneming vasthoudt aan een conservatief financieel beleid. Dat betekent onder meer dat als de bedrijfswinst onder druk blijft staan, FrieslandCampina afziet van het uitkeren van een contante nabetaling.

Fitch gaat voor de periode 2024-2027 uit van slechts enkele procenten omzetgroei. De omzet in de verschillende divisies wordt ondersteund door innovaties en inzet op producten met een hoge toegevoegde waarde. Ook de geplande uitbreiding van activiteiten op markten in Azië en het Midden-Oosten dragen bij.

Tegelijkertijd verwacht Fitch dat de verkoopvolumes in de voedingsmiddelen- en drankendivisie op de Europese markten in 2024 onder druk blijven staan. Dit als gevolg van langzaam herstel van de koopkracht van consumenten en forse concurrentie van huismerken. Een geleidelijke krimp van de melkaanvoer komende vijf jaar in Nederland zal de omzetgroei, als gevolg van minder handelsactiviteiten, op de middellange termijn beperken.

Beheer
WP Admin