VarkensOpinie

Financieringsvormen

Investeren in de landbouw is zeker zo aantrekkelijk als investeren in aandelen of beleggingsfondsen. Ook in de varkenshouderij liggen kansen.

Dat er veel zou gaan veranderen in de financiële wereld hebben we zien aankomen; de vraag was in hoeverre dit ook de landbouw zou raken. We zien twee ontwikkelingen: er komen nieuwe partijen op de markt die graag in de land- en tuinbouw investeren, en we hebben te maken met banken die in de achteruitversnelling staan met als lichtend voorbeeld Deutsche Bank.

Er is veel geld in Nederland. Nederlanders zijn altijd al geweldige spaarders geweest, maar zijn er de laatste jaren nog een schepje bovenop gaan doen. Waar blijven zij met hun geld? Banken zijn traditioneel tussenpersoon tussen spaarder en investeerder. Banken worden echter zo belast met regels – die het werk blijkbaar vooral bemoeilijken – dat spaarders de bank overslaan en zelf de markt op gaan.

Tot voor kort was de landbouw niet interessant voor spaarders en investeerders. Zij kozen voor op papier hoge rendementen in onder meer aandelen, vastgoed of beleggingsfondsen. Eerst zagen zij hun rendementen in aandelen en vastgoed dalen en zelfs negatief worden. Vervolgens komt nu ook het spaargeld onder vuur te liggen. Rente op spaargeld brengt te weinig op om de inflatie bij te houden. Bijkomend feit is dat het vertrouwen in de financiële sector daalt. Is mijn kapitaal nog wel veilig bij een bank? Van het spaargeld is €100.000 gegarandeerd, maar spaarders vragen zich af waar zij hun kapitaal kunnen onderbrengen, zodat het veilig is. Wat dacht u van de landbouw?

Laten we beginnen met landbouwgrond. Die waait niet weg en met de boer zijn afspraken te maken dat hij de grond blijft bewerken. We noemen dat al meer dan honderd jaar erfpacht. Een beproefd concept met een laag risicoprofiel. Dat wordt nu interessant voor boeren met grond.

Deze ontwikkelingen zorgen voor geheel nieuwe vraagstellingen, zoals: hoe gaan we om met participanten in de landbouw? Grond is goed te regelen, maar nu komen er ook vragen om te participeren in land- en tuinbouwbedrijven. Deze komen we nu nog vooral tegen bij bedrijven in de periferie, maar ook al in de glastuinbouw. Het zal niet lang duren of investeerders gaan kijken naar grotere succesvolle varkenshouderijen.

Als we het rendement in de varkenshouderij vlakker kunnen krijgen via afzetcontracten of voerwinstgaranties op de termijnmarkt, kunnen we verder. Hier hebben we nog wat huiswerk te doen, omdat de marge op dit moment nog te vaak wisselt.

Banken zien graag dat de investeerder het risicovolle deel doet, de bank houdt zelf liever het veilige deel. Echter, we zien eveneens dat investeerders het volledig zonder bank willen doen, met over de gehele linie een lager risico.

Investeren wordt nog meer mensenwerk. Er zal meer worden gekeken naar de component of iemand te vertrouwen is dan naar zijn cijfers. Die cijfers zijn een randvoorwaarde. In de landbouw staan we bekend om ons betrouwbare gedrag, dat kunnen we nu benutten. Het is dan overigens wel zaak ons betrouwbaar te blijven gedragen.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin