Melkveebedrijf in Nieuw-Zeeland. - Foto: Misset RundveeNieuws

Federated Farmers vreest kaalslag Nieuw-Zeelands platteland

De Nieuw-Zeelandse boerenorganisatie Federated Farmers (FF) vreest dat de overheidsplannen voor een reductie van de landbouwemissies leiden tot een kaalslag van het Nieuw-Zeelandse platteland.

Daarbij zouden de voorgestelde maatregelen de uitstoot van emissies alleen maar over de grens duwen. Dat meldt de belangenorganisatie in reactie op de deze week gepubliceerde plannen. Meer agrarische belangenorganisaties zetten vraagtekens. Milieugroeperingen vinden de plannen juist niet ver genoeg gaan.

Heffing op uitstoot vee

De landbouwsector was lange tijd bij het opstellen van de plannen betrokken. Veel van de eigen inbreng is dan ook in de plannen terug te vinden, maar het eindvoorstel wijkt op een aantal punten af. Een van de hoofdpunten in de plannen is een heffing op de uitstoot van broeikasgassen door vee. Dit lijkt echter niet het punt waarop de landbouwsector het plan nu verwerpt.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern sprak afgelopen dinsdag bij de presentatie van het plan van een wereldprimeur. Het voorstel zorgt er volgens haar voor dat Nieuw-Zeelandse boeren voorop lopen in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Het zou een concurrentievoordeel opleveren en het exportmerk versterken. Afnemers zouden wereldwijd steeds vaker bereid zijn een premie te betalen voor klimaatneutrale zuivel. Daarbij vloeien de heffingen volgens Ardern terug naar de sector. Het geld wordt ingezet voor onderzoek naar nieuwe emissiebeperkende technieken.

Grootste zuivelexporteur

Nieuw-Zeeland is werelds grootste zuivelexporteur. De landbouw is belangrijk voor de economie en boeren zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van ongeveer de helft van de broeikasgassen in het land. Volgens Ardern zal het plan om boeren te belasten ervoor zorgen dat Nieuw-Zeeland zijn doel bereikt om in 2030 10% minder methaan uit te stoten dan in 2017.

De sector heeft zich volgens FF 2,5 jaar lang ingezet om samen met de overheid oplossingen te zoeken die helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zonder de voedselproductie te verlagen. Al dit werk zou met het huidige plan aan de kant worden gegooid. “We hebben hier niet voor getekend”, zo geeft FF-voorzitter Andrew Hoggard aan. “Ons plan was om boeren te laten boeren.” Met de huidige plannen is het volgens hem al snel interessanter om de boerderij te verkopen. Dat laatste zou vooral gelden voor schapen- en vleesveehouders. Voor hen zou het aantrekkelijker zijn om hun dieren in te ruilen voor bomen dan te blijven doorboeren. In het plan wordt gesproken van een krimp van de schapen- en vleesveehouderij met 20%. De melkveehouderij zou krimpen met 5%.

Nieuw-Zeeland kondigde al eerder aan heffingen te willen invoeren op de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. Het uiteindelijke plan ligt nu tot 18 november ter inzage. De bedoeling is in 2025 met de heffing te starten.

Lees ook: Fonterra staat achter Nieuw-Zeelands klimaatplan


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin