Webinar: Verkiezingsdebat

Boerderij Verkiezingsdebat gemist? Kijk het hier terug!

Een week voor de Tweede Kamerverkiezingen gingen de landbouwspecialisten van de politieke partijen live voor de camera met elkaar in debat over kwesties in de land- en tuinbouw. Acht politieke partijen strijden over essentiële vraagstukken die boeren en tuinders bezighouden.

  • Hoeveel ruimte blijft er beschikbaar voor landbouw in Nederland?
  • Wat is de toekomst van het stikstofbeleid?
  • Welke maatregelen nemen de partijen om een duurzaam verdienmodel te waarborgen?

Dit belangrijke debat was online te volgen op woensdag 15 november. Sluit je aan bij deze discussie en ontdek de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Heb je het Boerderij Verkiezingsdebat gemist? Vul je e-mailadres hieronder in en kijk gratis het debat terug!

Sprekers

Eline Vedder
CDA

Vanaf het erf van onze boerderij op het Drentse platteland ontstond Eline’s intrinsieke motivatie om politiek actief te worden. Als boer en plattelander ervaart ze aan den lijve wat de impact kan zijn van overheidsbeleid op je omgeving, je bedrijf en je gezin. Dat wakkert een rechtvaardigheidsgevoel aan waar ze uiting aan wil geven in de Tweede Kamer en oplossingen voor wil zoeken.

De afgelopen jaren is er vaak een beroep op Eline gedaan. Om in de media de stem te vertegenwoordigen van heel gewone, fatsoenlijke mensen met hele echte problemen. Om zich als Gemeenteraadslid in te zetten voor sterke dorpen. Om als Statenlid te voorkomen dat het platteland in de uitverkoop wordt gezet. Daar wil Eline mee verder, en als Tweede Kamerlid knokken voor een rechtvaardig Nederland, waar iedereen ertoe doet. Een Nederland met oog voor de problemen én kansen in de regio. Een Nederland met écht toekomstperspectief voor onze boeren, tuinders en vissers. Dat zullen we samen moeten doen. Dán komen we verder.

André Flach
SGP

Ik ben André Flach, 47 jaar, nummer 3 op de lijst van de SGP en beoogd landbouwwoordvoerder.
Op dit moment ben ik werkzaam als wethouder in Hendrik-Ido-Ambacht. Mijn portefeuille: Wonen, Economie, Financiën, Onderwijshuisvesting.
Daarnaast ben ik vicevoorzitter van de Smart Delta Drechtsteden van 7 gemeenten rond Dordrecht. De regio staat bekend als een maritieme topregio met een sterke maakindustrie en veel innovatie.
Daarvoor ben ik ondernemer geweest in de Alblasserwaard een gebied waar mijn ouders wonen en waar de melkveehouderij sterk vertegenwoordigd is. Ik heb daar veel respect gekregen voor het doorzettingsvermogen en de ondernemersgeest in de agrarische sector. Daar heb ik ook ervaren dat boeren geen losse eilandjes zijn maar dat zij zorgen voor een veel veel grotere agrarische economie waar ik zelf ook afhankelijk van was. Daarnaast bepalen zij de cultuur in een gebied en zijn zij dragende spelers in dorpsgemeenschappen.

Pieter Grinwis
ChristenUnie
Tjeerd de Groot
D66
Cor Pierik
BBB
Laura Bromet
GroenLinks/PvdA

Ik ben Laura Bromet, 53 jaar en sinds vijf jaar met heel veel plezier Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Als woordvoerder Natuur en Landbouw heb ik de afgelopen jaren hard gewerkt om de natuur te redden en de boeren te helpen vergroenen. Daarnaast heb ik onder andere voorstellen gedaan om de bouw te verduurzamen, de democratie te versterken, en was ik voorzitter van de Commissie Europese Zaken. Waar veel politici het voor gezien houden, ga ik juist heel graag door. Ik ben een groot voorstander van de samenwerking tussen GroenLinks en de Partij van de Arbeid en daarom kijk ik er erg naar uit om plaats te nemen in deze allereerste gezamenlijke fractie. Nederland kan zo veel groener en socialer.

Thom van Campen
VVD
Harm Holman
NSC

Ik ben Harm Holman, oorspronkelijk een melkveehouder uit Steenbergen, nu woonachtig in Roden. Mijn carrière omvatte diverse rollen als commissaris, toezichthouder en bestuurslid in verschillende organisaties. Ik heb 12 jaar lang deelgenomen aan de Provinciale Staten, 6 jaar aan een Waterschap en 8 jaar in de Gemeenteraad, waardoor ik diepgaande kennis heb van lokaal bestuur en beleid.

Mijn huidige betrokkenheid ligt bij het Nieuw Sociaal Contract, waar ik mij richt op belangrijke kwesties zoals natuurbehoud, landbouw en de stikstofproblematiek.

Beheer
WP Admin