De Europese Commissie houdt vast aan eigen onderzoek waaruit blijkt dat het verantwoord is om het gebruik van glyfosaat de komende tien jaar toe te staan. - Foto: Canva/Getty Images AlgemeenNieuws

Europese Commissie blijft erbij: glyfosaat is veilig

De Europese Commissie blijft erbij. Glyfosaat is geen gevaar voor de gezondheid van Europese burgers en boeren. Het zijn immers de eigen onderzoeksinstanties van de Europese Unie die dat concluderen.

In een debat met het Europees Parlement verdedigde Eurocommissaris voor gezondheid Stella Kyriakides de beslissing om het gebruik van bestrijdingsmiddel nog tien jaar langer toe te staan. Er is geen reden tot zorgen, zegt ze. Bovendien kunnen lidstaten zelf beslissen het gebruik van glyfosaat te stoppen. Kyriakides ziet voldoende steun van Europese lidstaten voor de toelating van de onkruidbestrijder. Volgende week wordt daarover een beslissing genomen.

Glyfosaat is het meest gebruikte gewasbeschermingsmiddel ter wereld en speelt een belangrijke rol in het dagelijkse werk van Europese boeren.

Doodgespoten akkers

Toch is er veel tegenstand tegen de verlenging. Mohammed Chahim (PvdA) schets een deprimerend beeld. Nederland staat bekend om haar uitgestrekte akkers en smalle slootjes, maar in het voorjaar gebeurt er iets aparts, zo vertelt hij tijdens het debat in het Europees Parlement. “Dan kleuren de akkers oranje en geel. We zien dan geen gezonde natuur maar doodgespoten velden met landbouwgif.” Volgens Chahim is het middel gevaarlijk voor mens en milieu.

De onderzoeken spreken elkaar echter tegen. Waar de Europese Commissie vasthoudt aan eigen onderzoek waaruit blijkt dat het verantwoord is om het gebruik de komende tien jaar toe te staan, zijn er andere onderzoeken van milieu- en natuurorganisaties die het tegenovergestelde beweren.

In Frankrijk is de wet al aangescherpt

Chahim ziet een verband tussen het gebruik van glyfosaat en de neurologische ziekte Parkinson. “In Frankrijk is de wet al aangescherpt”, zegt Chahim. Daar is Parkinson al uitgeroepen tot beroepsziekte voor boeren, vertelt hij zijn collega‘s. Zij zijn het immers die het meest met de stof in contact komen.

Anja Hazekamp (PvdD) is het met hem eens. “Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld”, betoogde ze. Een verbod op glyfosaat moet er, wat haar betreft, dan ook zo snel mogelijk komen. “Het doodt alles op zijn pad. Niet alleen planten, maar ook bijen, kikkers en langzaamaan mensen”, concludeert ze.

Onderzoek gebruik glyfosaat

De Europese Commissie begrijpt de zorgen van burgers en Europarlementariërs en zegt de gezondheid van de mens en milieu het meest belangrijk te vinden. Toch vindt de commissie het gebruik van glyfosaat geen probleem. Eurocommissaris voor gezondheid Stella Kyriakides zegt uit te gaan van wetenschappelijke kennis. De Europese Unie heeft eigen instanties die onderzoek doen naar de gevaren van stoffen als glyfosaat en zij concluderen dat er geen reden is tot zorgen.

Maar Chahim vertrouwt het niet. De eigen onderzoeksinstanties van de EU maken gebruik van onderzoeken die al eerder door andere instanties gedaan zijn. En daar zit het probleem, denkt Chahim. Hij verwijst naar een onderzoek in de Verenigde Staten waar een rechter bepaalde dat een tuinman zijn kanker te danken had aan het gebruik van glyfosaat. Dat onderzoek is niet meegenomen door de Europese autoriteiten. Onderzoeken die gedaan zijn door de industrie zelf, zijn wel bekeken.

Nederland

Het Europees Parlement is niet de enige plek waar verzet klinkt. Ook in de Tweede Kamer maken ze zich zorgen over de gevolgen van de stof op de gezondheid van mensen. Er werd opgeroepen tot het verbieden van glyfosaat. Een meerderheid nam een motie aan die landbouwminister Piet Adema opriep tegen het voorstel tot verlenging te stemmen.

De Europese Commissie gaat de komende weken nadenken over wat er precies moet gebeuren. Ook de vakministers van de lidstaten zijn nog niet overtuigd dat het middel de komende tijd op de markt mag blijven.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Parkinson is maar 1 ziekte uit de acht en halve pagina’s aan ziektes kwalen syndromen en andere ernstige bijwerkingen van het “vaccine”. Waar ik woon is de grootste doodsoorzaak tegenwoordig “unknown” oftewel “kweet niet”. De oversterfte in de westerse wereld is gigantisch. In Engeland gaan elke week 780 extra mensen dood en als het enige parlementslid die zich daar terecht ernstige zorgen over maakt er over wil beginnen loopt de hele zaal onmiddelijk leeg. Een ding is zeker. Als je de mensen over Glyfosaat de mond wil snoeren en Glyfosaat onbespreekbaar wil maken geef je de ontwikkelaars van glyfosaat gewoon de Nobel prijs…

    1. Mensen kunnen gewoon bio kopen. Als ze dat allemaal doen verdwijnen álle chemische stoffen. Dus stoppen met zeuren en bio kopen.

Beheer
WP Admin