Foto: ANP AlgemeenNieuws

Europese boer helpt bij blussen natuurbrand

In heel Europa is het droog en ontstaan natuurbranden. Boeren schieten te hulp bij het blussen.

In Ierland, Frankrijk en Nederland schieten boeren de brandweer te hulp om natuurbranden te blussen of te voorkomen dat andere gebieden ook vlam vatten.

In het Brabantse Aarle-Rixtel schoten boeren te hulp met giertanks om een natuurbrand te doven. In Brabant waren de afgelopen weken meerdere branden in bossen en natuurgebieden.

Ierland en Engeland

Ook in Ierland zijn er problemen met droogte. Boeren voorkwamen met hun hulp dat sportvelden in het zuidoosten van het eiland vlam vatten. In Engeland waren boeren bezig om natuurbranden in de buurt van de Britse hoofdstad Londen te temperen.

Frankrijk

In het zuiden van Europa zijn de bos- en natuurbranden op dit moment aan de orde van de dag. Op social media zijn beelden te vinden van trekkers met giertanks in de Franse streek Bretagne die de randen van de brandende gebieden bespuiten met water.

Spanje en Portugal

Ook in Spanje en Portugal zijn veel problemen met de droge natuurgebieden. Het risico op bosbranden blijft ‘extreem hoog’ in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.

Een brand 60 kilometer ten noordoosten van Alicante heeft sinds zaterdag ongeveer 3.500 hectare bos verwoest, meldde tv-zender RTVE. Zo’n duizend mensen in de omgeving van de stad Pego moesten uit voorzorg hun huizen verlaten. In de regio Valencia waren er twee kleinere bosbranden.

Een andere grote bosbrand woedde rond de stad Añón de Moncayo, ongeveer 70 kilometer ten westen van Zaragoza. Daar werden in het weekend circa 1.500 mensen geëvacueerd. De brand heeft tot nu toe 8.000 hectare verwoest en is nog niet onder controle.

In de buurt van Murcia in het zuidoosten konden brandweerteams een brand die was ontstaan door een blikseminslag wel meester worden. Dat geldt ook voor de meest verwoestende bosbrand in Spanje sinds begin dit jaar bij Zamora bij de grens met Portugal. Sinds 17 juli is daar 31.500 hectare bos en kreupelhout verbrand. De situatie is in het weekend onder controle gebracht.

Mede-auteur: ANP

Beheer
WP Admin