Europese aanmaningsbrief over grutto blijft vertrouwelijk
Nederland moet de grutto beter gaan beschermen, maar de niet-openbare aanmaningsbrief van de Europese Commissie hierover blijft vertrouwelijk. Dat schrijft LVVN-staatssecretaris Jean Rummenie in reactie op Kamervragen van Tweede Kamerlid Diederik Boomsma (NSC).
Daarmee blijft onduidelijk aan welke verplichtingen Nederland niet voldoet. Rummenie heeft de commissie wel gevraagd om openbaarmaking, maar in een lopend dossier is dat volgens de Europese Commissie geen optie.
Eind juli werd Nederland door de Europese Commissie via een aanmaningsbrief in gebreke gesteld, vanwege het niet naleven van verplichtingen uit de Europese Vogelrichtlijn. Uit deze brief werd duidelijk dat Nederland de grutto beter moet gaan beschermen. Als Nederland niet binnen twee maanden met verbetervoorstellen komt, doet de Europese Commissie zelf een voorstel.
35 kansgebieden grutto in 2027
In de Kamerbrief schrijft Rummenie dat het aantal gruttobroedparen sinds de inwerkingtreding van de Vogelrichtlijn afneemt. Ook laat hij weten dat in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB plannen staan om extra middelen beschikbaar te stellen voor versterking van het agrarisch natuurbeheer. Daarnaast geeft Rummenie een update van het Aanvalsplan Grutto. In 2023 zijn in de zeven weidevogelprovincies 27 zogenoemde ‘kansgebieden’ geselecteerd voor de weidevogel. Dat aantal zal de komende drie jaar verder toenemen tot 35, schrijft Rummenie. De rol van predatie voor de gruttostand noemt hij ‘substantieel, maar niet eenduidig’.
Het ministerie van LVVN komt uiterlijk eind september met een reactie op de aanmaningsbrief van de Europese Commissie waarin Nederland om een verbeterplan voor de grutto wordt gevraagd. In de tussenliggende tijd voert LVVN gesprekken met provincies en belanghebbenden, liet een woordvoerder van het ministerie eerder al weten.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.
Misschien belangrijk om in de Brusselse kanalen duidelijk te maken wat de invloed is van de predatoren zoals de vos, diverse roofvogels, ooievaars, marter-machtigen en katten. Het gaat zeer goed met deze predatoren. Onlangs een weiland gezien met tientallen ooievaars en nog opvallender een vlucht van 25 roofvogels bij elkaar.
Wat een klucht!!!
Is de Europese Commissie op de hoogte van de grote invloed van predatoren op de stand van de Grutto?
Zonder duidelijkheid daarover ben ik niet geïnteresseerd in aanvullende maatregelen.