VarkensNieuws

EU voert meer varkensvlees uit in eerste kwartaal

Brussel – De Europese Unie heeft over het eerste kwartaal van dit jaar 8,7 procent meer varkensvlees uitgevoerd dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit de exportgegevens die de Europese commissie deze week bekend heeft gemaakt. In maart exporteerde de EU 262.462 ton vlees. Vorig jaar exporteerde de EU in maart 216.600 ton vlees. De Unie werd toen geconfronteerd met de exportban van Rusland.

De grootste afnemers van de EU zijn dit jaar tot en met maart China (219.127 ton; 30,9 procent), Zuid-Korea (71.736 ton; 10,1 procent), Hongkong (66.701 ton; 9,4 procent) en Japan (63.894 ton; 9,0 procent).

De export naar Hongkong is wel afgenomen met 29 procent. Aannemelijk is dat dit is verschoven naar China. Hongkong functioneerde vaak als doorvoerhaven voor de Chinese markt. China geeft nu, ook gezien de tekorten waarmee het dit jaar kampt, gemakkelijker rechtstreekse toegang. Ook de export naar Japan is gekrompen en wel met 7 procent. Opvallend is verder dat de EU relatief meer vlees exporteert naar Australië, 76 procent meer. In totaal gaat het echter niet om een grote hoeveelheid: 19.618 ton; 2,8 procent van het totaal. De export naar Australië betreft bereid vlees (processed meats). De Australiërs zijn zeer beducht voor insleep van besmettingen via vlees en eisen daarom dat het vlees wordt bereid voor de import.

De EU heeft dit jaar volop te kampen met de concurrentie van de Amerikanen op de exportmarkten. In de eerste twee maanden van dit jaar kwam die Amerikaanse export nog niet goed op gang als gevolg van een arbeidsconflict in de Amerikaanse westerse uitvoerhavens. Dat conflict is ten einde. De Amerikanen zijn volop bezig hun verloren posities terug te veroveren. De koers van de euro is bovendien vorige maand opgelopen. Dit is nadelig voor de Europese exportpositie. Het is dan ook nog maar de vraag of de cijfers voor de volgende maanden er nog steeds zo goed uitzien.

Beheer
WP Admin